1. .

    Örnek kullanım: Savcı öne, şoförün yanına oturmak istedi. (A. Kulin)
    #132351 tdk | 6 yıl önce
    0unvan 
  2. Mesleği araba kullanmak olan sürücü.
    #132352 tdk | 6 yıl önce
    0unvan 
  3. şehirler arası otobüs şoförlerine "kaptan pilot" demek neyin kafasıdır?

    adam şoför, yani kara taşıtı kullanıyor. ama sen ona seslenirken deniz taşıtı kullanan + hava taşıtı kullanan adam unvanlarını bir araya getirip hitap ediyorsun.

    anlam kargaşasının dibi.
    #132357 morgase | 6 yıl önce
    0unvan 
  4. fransizca kökenlidir, 'chauffeur' kelimesinin okunusundan türetilmistir.

    ayrica bu kelime ayni zamanda 'atesci' anlamina da gelir. arastirmadim acikcasi ama kökeninin icten yanmali ilk motorlar olan buharli motorlardan geldigini dusunuyorum. Söyleki, araci süren kisi motorun ateslenmesi ve daha sonra kömür takviyesi yapmakla da sorumluydu.
    #132403 stockholmare | 6 yıl önce
    0unvan 
  5. Fransızca chauffer (ısıtmak) kelimesinin sonuna -or eki getirilerek türetilmiş kelimedir. Mesleği motorlu taşıt kullanmak olan insanlar için kullanılır.
    #132406 crawfordgoldsby | 6 yıl önce
    0unvan 
  6. dünyanın ilk uzun yol şoförü carl benz'in eşi berha benz'dir. otomobili icat eden eşine haber vermeden 105 km'lik yolculuğu 1888 yılında gerçekleştirir.
    #197752 aigai | 4 yıl önce
    0unvan