1. Türk adını ilk kez devlet unvanı olarak kullanan Türk Devletidir.
    (bkz: )
    0ülke 
  2. Kurucusu Bumin Kağan'dır.
    Merkezi birçok Türk Devletine başkentlik yapan Ötüken'dir.
    **Göktürkler, Sasaniler ile iş birliği yaparak Akhun devletini yok etmiştir.
    0ülke 
  3. (bkz: )
    youtu.be/...
    #234584 migfer tokmakel | 4 yıl önce
    0ülke 
  4. çince'de 突厥 (Tūjué) imleriyle gösterilen ülke. buradaki "gök" kelimesini "bildiğimiz gökyüzü işte" şeklinde yorumlamamak gerekir.

    hem çin kültüründe, hem türk kültüründe göğün ötesinde tanrılar yaşar. kişilere dünya üzerindeki egemenliği de bu tanrılar verir. bu "gök" kelimesinde bu olaya da atıf vardır. yani japonlar gibi, göktürkler de "biz tanrısoyluyuz" demektedir göktürk ismiyle. zaten yanlış bilmiyorsam "göktürk" de "gökte türemiş" gibi bir anlama sahip.

    kayıtlarına göre bu ülkeyi oluşturanlar halkının bir koludur. yani hunlar varken de göktürkler varmış esasında. sanırım türklerin devlet anlayışı da çinlilerin hanedan mantığıyla aynı. yani türklerin aslında tek bir devleti var, ama farklı hanedanlar geliyor başa. ben şahsen böyle düşündüm. 'ın da buna benzer bir tezi vardı diye hatırlıyorum.

    #234670 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    4ülke