japonya'nın dili olan ve japonik dil ailesine mensup (ural-altay dil ailesi geçmişte kaldı), toplamda 126 milyon kişi tarafından konuşulan dil. japonya'nın resmi dili olduğuna dair herhangi bir kanun yoktur.
kendi başına bir dil ailesi oluşturmasının sebebi, japonya'nın bazı lehçelerinin standart japonca'dan farklılıklar göstermesidir ki tokyo veya turistik mekanlar haricinde japonya'da bulunmuş olanlar bunu fark ederler hemen. hatta okinawa lehçesini hafiften korece'ye benzetiyorum ben ama işte bunu deyince bana kızıyorlar. çünkü okinawa lehçesi antik japonca'ya yakın bir dil ve adamlara "siz korelisiniz olm" demek gibi oluyor.
bu dil hakkındaki en büyük üzüntüm çok geç yazıya dökülmüş olması. ms 8. yüzyıla kadar hiç kayıt yok. o dönem konuşulan japonca'yı da günümüze kadar ulaşmış kitaplardan görebiliyoruz.
modern japonca ise 1600'lü yıllarda ortaya çıkıyor. tokyo şehri (o zamanlar edo) japonya'daki en büyük şehir olunca (19. yüzyıla kadar başkent değil ama) tokyo'da konuşulan japonca daha popüler oluyor. tokyo lehçesi böylece standart japonca haline geliyor.
her ne kadar "ya işte türkçe gibi dil, öğrenmesi kolay" dense de işin aslı öyle değildir. çünkü türkçe'de olmayan iç-dış kavramı japonca'da çok önemlidir. bu sebeple japon olmayan insanlar japonca dilbilgisindeki bazı konseptleri kavramakta güçlük çeker. ama yine de fiil çekimleri falan basittir, öyle çok zorlamaz. tek zorluk çıkartan noktası nerede nasıl konuşacağını bilmektir.
mesela ben ilk öğrendiğim zamanlarda kibar biçim hoşuma gidiyor diye herkesle kibar biçim konuşuyordum. bir süre sonra konuştuğum/yazıştığım japonlar beni hafiften dışlamaya başladı. öyle olunca da arkadaşla kibar değil harala gürele konuşmak gerektiğini öğrendim.
ayrıca yine iç-dış kavramı sebebiyle "sana gönlümden kopan bir hediye vermek istedim" demek yerine "sana bu hediyeyi lütfettim" de diyebilirsiniz. öyle sakat bir dildir. günümüzde en fazla "ne diyon amk" tarzında bir cevap alacakken samurai devrinde kelleniz bile gidebilirdi bu sebeple.
ayrıca tonlamalara, vurgulara dikkat edilmesi gereken bir dildir yine.