türkiye sınırlarında yaşayan 10 milyondan fazla kürt'ün türkiye cumhuriyeti devletinden talebi. bu noktada, 1 yıl ispanya'da yaşamış biri olarak gözlemim şu:
hepinizin bildiği gibi ispanya, farklı yönetim bölgelerinden oluşan bir ülke. ipfs.io/... , buradan bu yönetim bölgelerinin haritasını görebilirsiniz. bu bölgeler, vakti zamanında olan ispanya iç savaşından sonra oluşmuş özerk yönetimleri temsil ediyor. peki ana dilde eğitim hakkıyla ilgisi ne bu durumun?
şöyle ki, ispanya'da bir özerk yönetim sınırları içerisinde öğretmenlik yapmak istiyorsanız, o bölgenin ana dilini bilmek zorundasınız. yani bask bölgesindeyseniz, baskça, asturyas'taysanız, asturyana dilini bilmeniz gerekiyor. aynı zamanda ispanyolca da bilmek zorundasınız.
ben türkiye'nin jeopolitik konumu ve içinde barındırdığı kökenlerin dağılımı itibari ile özerk yönetimlerce yönetilmesi fikrine sıcak bakan biri değilim. bununla beraber, ülke sınırları içerisinde yaşayan 10+ milyon kürt vatandaşımızı da görmezden gelmenin yanlış olacağını düşünüyorum, burada bence devletin yapması gereken, kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelere kürtçe bilen, o toprakların özelliklerinden anlayan öğretmenleri göndermesi ve buna ek olarak, anayasa'ya "resmi dil" olarak almasa da, bu dilin farkında olarak, o kesme sınırları çok dikkatli belirlenecek kısmi kürtçe eğitimin verilmesini sağlaması.
çünkü, dilin en önemli iki işlevi, iletişim aracı olarak kullanılması ve kültür devamlılığı sağlamasıdır. eğer ana dilde eğitim hakkını tamamen kürtçe konuşan insanlara verirseniz, ülkenin doğusuyla batısı arasındaki iletişim iyice kopar. aynı şekilde tamamen yasaklarsanız, kürtlerin kültürel bütünlüğünü riske atmış olursunuz. bu konuda hassas denge, bu iki değişken arasında kurulmalıdır, bence.