konuyu türkçe ismiyle açmadım, çünkü ülkedeki grupların bu müzik tarzı altında türkçe'den çok ingilizce parçaları var neredeyse.
memleketin havasından mıdır, suyundan mıdır bilmiyorum 60'ların sonu, 70'lerin başı gibi ülkede herkes bu müzik türüne yönelmiş gibi. eh tabii, içlerinden neredeyse sadece erkin koray zıplayıp sıyrılabilmiş günümüze. o yüzden yalnızca onu biliyoruz çoğunluk olarak.
fakat bu müzik, hem yapması zor, hem de açık kafayla pek gitmeyen bir tür. yani erkin koray'ın lsd, acid muhabbetleri zaten her yerde dönüyor, babanın ne olduğunu biliyoruz hepimiz.
ancak o yıllarda ülkede ucuz yollu mu takılıyordu millet, ne yapıyordu bilemiyorum. yüzlerce ünlü olamamış grup var böyle takılan.
mesela grup çığrışım var, ben hala dinlerim, efsane de müzik yapmışlar.
ha iyi mi müzik yapıyorlar, bence evet. objektif olarak baktığın zaman, sadece sözler sırıtıyor gibi biraz. enstrüman yeteneği dünya gruplarıyla kapışır çoğunun. giyim kuşam, tarz zaten hepsinin eline verir diye düşünüyorum. dibine kadar yaşamışız, o takım elbiseler, uzun saçlar falan.
yani bu parçaların bu kadar fazla olması, ülkenin o zamanki tutulan müzik türünün o olduğunu gösteriyor. her cafede ya da mekanda şunların çaldığı bir ülke düşündüm de, ucundan kaçırmışız.
yine de bu grupların harcanmış olmasına çok üzüldüm. gerçi erkin koray ne kadar hak ettiğini aldı, o da ayrı. john lennon ile takılan bir sanatçımız, hala ufak barlarda falan sahne alıyor 3 5 kuruşa muhtemelen.
en son tayfun'a üzülmüştüm böyle, pop konuşurken. ''hadi yine iyisin'' efsane parçaydı bence mesela. o dönem tarkan patladı, tayfun piç oldu gitti. en son sokakta yaşıyordu.
neyse, sonuç olarak ülkece bir dönem merak saldığımız rock müzik türü.