1. asimov kurgusu genel olarak ara bölümleri farklı zamanlarda yazılmış olsa da romanlarda süregiden öykünün kronolojisi üzerinden sıralanır. yazım tarihleri bir ileri bir geri yapar o yüzden. bu sıralamaların dışında kalan iki asimov romanı daha var. onlardan söz etmek ve bir şekilde sıralamaya zeroth yasası gibi en baştan dahil etmek istiyorum. unutmadan, bunlar benim kişisel değerlendirmem, otorite filan da değilim. buradan sonrasında spoiler filan var, görmek istemeyen devamını okumama seçeneğini kullanabilir.

    1- evrenin çanları - the end of eternity -1955
    bütün bu robotların yapılması, insanların uzaya açılması, imparatorluklar, vakıflar filan gibi öykülerden tamamen bağımsız görünen bir zaman yolculuğu hikayesidir. insanoğlu zamanda yolculuğu keşfetmiş, her zamanın içinden seçilmiş ve özel olarak yetiştirilmiş zamancı tabir edilen kişiler yoluyla farklı çağlar arası ticareti geliştirmiş, kendi yağıyla kavrulan bir dünyada geçen bir öyküdür. tabii ki paradokslar filan var işin içinde. okuması çok keyifli. işte bu öykünün içinde bir yerde, konuyla çok da ilgili olmasa da küçük bir diyalog vardır. burada insanın içinde yolculuk edebildiği zaman sınırları içinde bazı yüzyıllarda uzaya açılma girişimleri olduğu fakat karşılaşılan zorluklar sonucunda dünyanın konforuna geri dönüldüğü ve uzay maceralarının bir türlü başarıya ulaşamadığı ifade edilir. romanın sonunda kahramanımız zaman yolculuğunun başladığı döneme gider, bir döngüyü kırar ve olayı sabote eder. romanın bittiği noktada zaman yolculuğu hiç yaşanmamış ve yaşanmayacak bir hayaldir artık. uzaya açılanların ilk bozgunda dönebilecekleri o çok konforlu dünya bir hayaldir. uzaya giden orada tutunmak zorundadır.

    2- intikam tanrıçası -nemesis -1989
    bu roman, resmi olarak sıralanmış serinin tamamlanmasından sonra yazılmış olmakla birlikte belki de ilk kitaptır. dünya aşırı kalabalıktır ve anarşi hakimdir. insanların bir kısmı yörüngede bulunan ve nüfusu sabit tutmak kaydıyla kendine yeterli olabilecek yerleşim birimleri kurarak burada yaşamaya başlamışlardır. bu yerleşim birimlerinden biri ışık hızına yakın hareket sağlayacak bir motor ve bu hızla gitmeyi başarabilecek olurlarsa yerleşebilecekleri bir gezegen keşfederek sessiz sedasız yörüngeden ayrılır. dünyadan ilk çıkışın öyküsü bu romandadır. ulaşılan gezegende karşılaşılan kolektif bilinç sahibi mikroorganizmalardan oluşan hayat formu ise bir çeşit gaia tasavvuru gibidir. binlerle yıla yayılan uzay, imparatorluk, vakıf süreçleri ilerlerken bu gezegenin de gaia'ya evrilmiş olma ihtimalini de göz ardı etmek istemem. bütün maceranın başlangıç noktası bu roman olabilir.


    daha önceki girdilere referans vermek sözlüklerde pek hoş karşılanan bir şey değil ama bunu yapmanın da başka yolu yok. bu girdi üzerinden özellikle edebi eserler için özgün ismiyle başlık açılması gerekliliği hususunu bir kez daha vurgulama ihtiyacı hissettim. morgase'ın listesini copy paste yapacağım buraya ve kitaplığımdaki asimov romanlarının elimdeki haliyle türkçe isimlerini ekleyeceğim. altın kitapların isimlerde ciddi sorunlu olduğu muhakkak. özellikle vakıf serisinde tamamen sıçtığını söyleyebilirim. ayıp da olmaz.

    1. ben robot (i robot, 1950)
    robot serisi:
    2. çelik mağaralar (caves of steel, 1954) - ölü gezegen- altın kitaplar
    3. güneşin tanrıları (the naked sun, 1957)
    4. şafağın robotları (the robots of dawn, 1983)
    5. kurtarıcı (robots and empire, 1985)
    imparatorluk serisi:
    6. tanrılar ve imparatorlar (the currents of space, 1952)
    7. sonsuzun tohumları (the stars, like dust, 1951) asi gezegen tyrran- baskan yayınları.
    8. zamandan kaçış (pebble in the sky, 1950)
    vakıf serisi:
    9. vakıf kurulurken (prelude to foundation, 1988) imparatorluk kurulurken-altın kitaplar
    10. vakıf ileri (forward the foundation, 1993) erişilmez imparatorluk
    11. vakıf (foundation, 1951) imparatorluk-altın kitaplar
    12. vakıf ve imparatorluk (foundation and empire, 1952) altın galaksi-altın kitaplar
    13. ikinci vakıf (second foundation, 1953) gizli tanrılar- altın kitaplar
    14. vakıf’ın sınırı (foundation’s edge, 1982) galaksi çöküyor- altın kitaplar
    15. vakıf ve dünya (foundation and earth, 1986)
    #62669 laedri | 7 yıl önce
    3kurgusal kavram