şu ana kadar yapılmış önerileri eser adı-yazar adı şeklinde sıraladım. en yeni çıkan kitaplardan yüz yaşını devirmiş klasiklere kadar her türlü eser var listede. en sona da kendi önerim olan bir kaç kitabı, neden önerdiğime dair ufak açıklamalarla ekleyeceğim.
*önerilen kitaplar sıraya alınıp hepsi okunabilir. herkesin işi gücü, okulu, bu listenin dışında da okumak istedikleri olduğunu var sayarsak, eldeki liste önümüzdeki bir yılı işgal edecek sayıda.
*oylama yapılarak hep birlikte okunacak bir kitap seçilebilir.
*yeterince kalabalıksak listeden üç kitap seçilip bunlar arasından isteyen istediğini seçip okusun denebilir.
*başka seçim yöntemi öneren olursa o da dikkate alınır.
ilk etapta önerilen kitaplar:
pir-i lezzet -saygın ersin
yas orkestrası - ali cüneyd kılcıoğlu
kırmızı ot -boris vian
gecenin sonuna yolculuk -louis ferdinand celine
bulantı -jean paul sartre
öteki -dostoyevski
dağın öte yüzü üçlemesi -yaşar kemal
faust -goethe
kar -orhan pamuk
masumiyet müzesi - orhan pamuk
germinal - emil zola -
demirciler çarşısı cinayeti- yaşar kemal
bitmeyen kavga - john steinbeck
kelebek - henri charriere
sen bana mevsimlerden söz et - gilbert sinoue
korku - stefan zweig
haddim olmayarak benim önerdiğim kitaplar. bunları hepsini okudum ve tekrar okuyayım diye bir kenara ayırdım. o nedenle neye dair oldukları konusunda bir kaç cümle yazacağım. karar vermekte kolaylık sağlayabilir.
yaban -yakup kadri karaosmanoğlu. osmanlı münevveri ile anadolu köylüsü arasındaki uçuruma dair yazılmış ilk kitaplardan biridir ki o uçurum halen derinleşmeye devam ediyor. olaylar kurtuluş savaşı yılları içinde cereyan eder. içinde yaşadığımız toplumdaki akıl erdiremediğimiz ayrışmanın temellerini görmek açısından iyi bir kitaptır.
benim adım kırmızı - orhan pamuk. bu abimizi okuyacaksak en dikkate değer eseri kanaatimce bu kitaptır. canlı cansız çok çeşitli anlatıcı üzerinden aktarılan bir cinayet hikayesidir. bir öyküyü çok sayıda anlatıcının dilinden aktarmak konusunda teknik açıdan çok başarılıdır. olaylar 16. yy sonunda geçer. yazarın türkçe dışında en çok satılan ve en beğenilen romanıdır.
bir gün tekbaşına - vedat türkali. türk edebiyatında bilinç akışı tekniğinin ilk örneklerindendir. olaylar 1970li yılların siyasi ortamında yaşanan bir yasak aşkı hikaye eder. teknik açıdan başarılı bir romadır, dönem itibariyle içerik yakın tarihe aşina olmayan bünyelere çekici gelmeyebilir yine de anlatımı çok başarılıdır. bireyin bütün iç çelişkilerini sergiler.
türk edebiyatından başlamak önerilmiş olduğu için önce türk yazarlara yer verdim.
melekler zamanı - iris murdoch. iris murdoch dame unvanlı, felsefi temelleri olan dünyaca tanınmış çok başarılı bir ingiliz romancısı. fakat kitapları ülkemizde pek okunmuyor. okur için büyük kayıp olarak görürüm. rastgele bir romanını seçtim listeye bence hepsi okunası çünkü.
karanlığın sol eli -ursula k. le guin. ursula ablamızın da bütün kitapları değerlidir. bilim kurgu ile fantastik arasında kalan bir tarzı vardır. ama uçan arabalar, savaşlar, imparatorluklar ışın kılıçları beklemeyin. yüksek teknolojiye fazla yer verilmez kitaplarında. daha çok insanlık adına farklı sosyal kurgular yapar. karanlığın sol eli hain serisinden bir kitap. tabii ki yaşadığımızdan çok farklı bir toplum kurgusu var. mülksüzlerden daha çok severim.
beş etti. aklımda daha çok şey var ama hepsini yığmaya gerek yok. başlamak için yirmiden fazla kitap oldu. bir yol yordam belirleyip okuruz.
benden bu kadar. şimdi okurum ben de diyenler klavye başına yorumlar marifetiyle bir yol tayin edelim bakalım.
son olarak, listede yer alan kitaplarla ilgili yazmış olduğunuz, yazmak istediğiniz girdilere bu başlık altında bakınız verirseniz ne yaptık ne ettik belli olur, maneviyatımız güçlenir. gaza geliriz. daha çok okur daha çok yazarız.
en sonun sonu: kitap okuma grubu ile ilgilenenler başlığı takibe alırsa iyi olacak gibi. sol frame'de esrarengiz bir hareketlilik var bir kaç gündür. gözümüzden kaçmamış olur.