olay çevresinde gelişen edebi metinlerde (hikaye, roman, destan...) anlatıcı, okuyucuya/dinleyiciye olayı anlatandır. metni oluşturan yapı unsurlarındandır.
"birinci kişi" ve üçüncü kişi" ağzından olmak üzere ikiye ayrılır. "üçüncü kişi" ağzından anlatım kendi içinde "gözlemci" bakış açısı ve "ilahi/hakim/tanrısal" bakış açısı olmak üzere ikiye ayrılır. "birinci kişi" ağzından anlatıma "kahraman" bakış açısı da denir.
kahraman bakış açısı: olaylar birinci tekil kişi (ben) gözüyle anlatılır. (...karanlıktı. yolun karşısına geçerken düştüm.)
gözlemci bakış açısı: olaylar gözle görülebileceği şekli ile anlatılır. anlatım üçüncü tekil kişi (o) ile yapılır. (...karanlıktı. yolun karşısına geçerken düştü.)
ilahi/hakim/tanrısal bakış açısı: yaşanmış, yaşanan, yaşanacak olan her şeyi bilir. kahramanların iç dünyası, bilinçaltı gibi gözle görülemeyen unsurları okuyucuya/dinleyiciye sunar. anlatım, üçüncü tekil kişi (o) ile yapılır. (...karanlıktı. birazdan onu bir kamyonun ezeceğini ve ölümüne sebep olacağını bilmeden yürüyordu. yolun karşısına geçerken düştü.)