1. iki film arasındaki konu benzerliğinin sebebi 'dir.

    filmi 1975 yılında çekilir. filmin başrollerinde ve vardır. filmin konusu da kısaca, orhan gencebay, patronunu babası gibi sevmektedir ve orhan gencebay'ın patronunun oğlu bir genç kıza tecavüz ettiğinde, orhan gencebay onun suçunu üstlenir. tecavüze uğrayan genç kız ve orhan gencebay evlenirler ve birbirlerine aşık olurlar. "batsın bu dünya" filminin senaristi erdoğan tünaş ve yönetmeni osman seden'dir.

    filmi ise 1986 yılında çekilir. filmin konusu, bir arkadaş grubu bir genç kıza tecavüz edecek ve bu gençlerden biri genç kızla evlenerek suçu tek başına üstlenmiş olacaktır ve evlendikten sonra iki genç birbirlerine aşık olur. filmin başrol oyuncuları ve 'dır. filmin senaristi vedat türkali, yönetmeni ise süreyya duru'dur. senaryonun hikayesi ise şöyledir,


    ******

    vedat türkali'nin 'umutsuz şafaklar' adıyla tasarladığı hikaye, vedat türkali tarafından lütfi akad'a, lütfi akad tarafından da yapımcılara anlatılır. yapımcılar da bu hikaye temelinde erdoğan tünaş'a yeni bir senaryo yazdırır. vedat türkali, olayları şöyle anlatıyor:

    ***

    "fatmagül'ün hikayesini, güneyde, fethiye'de buldum ben. istanbul'a geldim, lütfü akad'a anlattım. hiç unutmuyorum, bizim evde kahve içiyorduk, iki üç cümleyle anlattım. iyi bir filmin konusu iki üç cümleyle anlatılır. lafı uzatıyorsanız ortada iyi bir hikaye yok demektir. lütfü durdu. 'bu hikaye fazla güzel abdülkadir; nefis bir hikaye. bunu ben yapayım' dedi. olmaz dedim, 'bu filmi ben yapacağım.' rahmetli yapımcı naci duru'ya da kabul ettirdim. heyecanla işe başladık, yarışmalar düzenledik oyuncuları seçtik. bu arada da senaryoyu da yazdım ankara'ya, sansür kurulu'na yolladım.

    öyleydi o zaman, senaryoyu emniyet genel müdürlüğü'ne bağlı kurula yolluyorsunuz onay için. haber geldi ki, kurul senaryomu ittifakla reddetmiş. böyle bir olasılık hiçbirimizin aklına gelmemişti. prodüktör naci bey, bize inanarak yatırımlar yapmış. bütün hazırlıklar tamam. çekim için fethiye'ye gideceğiz. naci bey'in ağlamaklı üstelemesiyle kalktım ankara'ya gittim; sansürcülerle konuşup kararı değiştirteceğim! işin başında bir kadın vardı, polis komiseriymiş. hukuku bitirmiş. beni karşısında görünce 'haa, siz misiniz o senaryonun yazarı?' dedi. 'evet' dedim.

    kadın şöyle bir baktı 'hiç bir türk erkeği, arkadaşlarının tecavüz ettiği kızla evlenir mi?' dedi. dedim ki 'hanımefendi, siz de bilirsiniz, toplu olarak bir suç işlendiğinde, bunlardan biri bağışlanırsa hepsi birden beraat eder. bu bir genel hukuk kuralıdır. ben kafamdan uydurmadım, türk ceza yasası'nda da bu madde var. ona dayandım.' bir durdu şöyle bir bana baktı 'biz kanunda olan her şeye müsaade ediyor muyuz?' dedi.

    (film sansür kurulundan geçemez ve çekilemez)

    ***

    bir gün bodrum'da oturuyorduk. bizim rahmetli sinemacı hürrem erman geldi, sansür üstüne dertleşiyoruz. ben de benim olaydan açtım, konuyu da anlattım. bir durdu bu. 'hoca yaa,' dedi, 'şu sırada ayvalık'ta biz bu filmi çekiyoruz.' 'nasıl çekiyorsunuz?' dedim. 'bayağı çekiyoruz' dedi, 'işte tam bu anlattığın konuyu çekiyoruz, ben setten geldim buraya. 'dava açacağımı söyledim ve açtım. rahmetli hürrem de tanıklık etti.

    şöyle olmuş, lütfü akad, hürrem erman'la da birlikte çalışıyor o zaman. o sırada benim senaryoyu anlatmış, çok beğenmişler, 'bize yapsana bu filmi' demişler. lütfü de 'bana vermez, kendi yapmak istiyor' demiş. 'gelsin bize, konuşalım' demişler. bana bunu söylemişlerdi ama o zaman ben naci bey'le çalışıyorum. hikayeyi de biliyorlar, erdoğan adında bir senarist vardı, (tünaş) alelacele bir senaryo yazdırıyorlar ona ve "batsın bu dünya" diye bir film çıkartıyorlar bizim hikayeden."

    ******

    vedat türkali, "batsın bu dünya" filmini yapan yapım şirketini mahkemeye verir. mahkeme yıllarca sürer. sonunda vedat türkali davayı kazanır ve konuyla ilgili kişilerden emeğinin karşılığını alır. yazar, 1985 yılında yönetmen süreyya duru'nun teklifini kabul eder ve hikayesini filme kendisi çekmekten vazgeçer. böylece de hülya avşar ile aytaç arman'ın başrollerini paylaştığı filmi süreyya duru yönetir.
    #5178 ma icari | 8 yıl önce (  5 yıl önce)
    0karşılaştırma