1. Albert Camus'nün aslında size hiç benzemeyen Mersault isimli bir delikanlının (kesinlikle size benzemeyen, ne münasebet canım) başından geçen birkaç olayı anlattığı 20. yüzyılın en önemli eserlerinden birisi. Absürdizm deniyor sanırım buna.

    -- spoiler --


    Bu size hiç benzemeyen Mersault soğuk kanlılıkla birini öldürebilen, annesinin cenazesinde sizin hiç yapmayacağınız şekilde ağlamayan, ve yine sizin asla düşünmediğiniz şekilde ilişkileri sadece "fiziksel" boyuta indirgeyen bir abimiz. Yani tam bir bizden olmayan yabancı. Hiçbirimize olmadığı şekilde, bu abimiz başından büyük bir olay geçtiğinde ertesi gün yine aynı sabaha uyanabiliyor. İlginç değil mi? Oysa "dünya" bir önceki gün yas tutmalı, ertesi günde de bu yasına devam etmeliydi, yıkılmalıydı. Ne manasız değil mi?


    -- spoiler --


    Böyle bir kitap işte. 'Yabancı' ben mi yoksa ben mi yabancıyım? diye okumalı, okumalı. Belki de olmayan o anlam orda bir yerde olmamaya devam etmektedir.
    #51367 vemvet | 8 yıl önce (  8 yıl önce)
    0roman