çocuk edebiyatı türüdür; türleri çocukların yaş düzeyine göre sıralarsak "ninni"lerden sonra gelen türdür. çocukların masallarla ilgili ilk çağı, çocukların henüz okuma yazma öğrenmemiş oldukları ama ezber yetenekleriyle masal kitaplarını hatmedebildikleri şaşırtıcı bir çağdır. bazen masal kitaplarını alıp okuyormuş gibi yapar, kitabın çizimlerine de baka baka masal kitaplarını baştan sona ezbere dillendirirler.
masalların en güzel yanı, masallarda yer ve zaman netliğinin olmamasıdır, bu durum çocukların hayal güçlerini geliştiren bir durum. o yaşta zaten her şeyi gerçek sanıyorlar, "ormanda şirinler yaşıyor, uslu olursan, sen de onları görebilirsin" gibi.
masallar, sözlü gelenekten gelen bir tür. eski zamanlarda "masalcılar" olarak adlandırılan insanlar varmış. yani insanlar masallar için çalışıyor. o sözlü kültürden günümüze kadar gelebilen birçok masal da vardır. büyükanneler ve anneler çocuklarına masal anlatır, masal dinleyerek yetişen çocuklar da büyüyünce aynı şeyi yapar ve onlar da kendi çocuklarına ve torunlarına masal anlatır; masallar da böylece bir kültür ve gelenek unsuru olarak yaşamaya devam etmiş olur. çocuklara masal okumanın ya da masal anlatmanın kadınlara özgü olduğunu söylemek mümkün, geçmişte erkekler, değil çocuklarına masal anlatmak ya da masal okumak çocuklarını sevemezlermiş bile ama bugün bakınca okuma-yazma bilen büyükbabaların ve babaların çoğu, torunlarına ya da çocuklarına masal anlatabilmekte ve masal okuyabilmektedir. sonra zaten çocuklar büyür ve ikinci masal çağına geçerler ve okuma yazma öğrenir ve kendi masal kitaplarını kendileri okumaya başlarlar.
masallar, masal dinleyen çocukların yaşları düşünüldüğünde, uzunluk olarak kısadır doğal olarak. şiir ya da düz yazı iki şekilde de yazılabilirler. masal karakterleri ve masallardaki olaylar olağanüstü olaylardır. masallar, sözlü bir kültürden geldiği için özellikle masal derleyen ve onları yazıya çeviren yazarlar vardır. bazı masallarda tekerlemeler vardır ya da bazı masallarda kafiyeli anlatım çoktur. çocukların ilgilerinin dağılması çok kolay olduğu için, masallarda onların ilgilerini çekebilecek ve ilgilerini canlı tutabilecek konular seçilir ve bu seçilen konular yalın bir dille, eğitici ögelerle anlatılır. masallarda evrensel konular işlenir ve masallar hayal gücü temelli bir tür olduğu için masallarda olmayacak şey yoktur; masallarda sık sık gerçek olmayan kahramanlar; cinler, periler, devler vb. gibi hayal kahramanları kullanılır. masal dünyası iyilerden ve kötülerden oluşur. karakterler ya iyidir ya da kötüdür ve masallarda hep iyilik kazanır ve masallar hep mutlu sonla biter.