1. akp seçmeninden tamamen farklı sebeplerle sevebilirim kendisini. karakterinden kaynaklanan baskıcı tutumu ve baş aşağı giden bir imparatorluğun kaçınılmaz şekilde büyük topraklar kaybetmesi abdülhamid döneminin en bilinen özellikleridir, buna karşılık abdülhamid cahil akp tayfasının sandığının aksine ilerici bir adamdır.
    abdülaziz avrupa'ya fetih için değil de davetli bir misafir olarak giden ilk osmanlı padişahıdır. bu seyahatinde onunla birlikte giden güruhun içinde o dönemde veliaht olan abdülhamid de vardır. abdülhamid bu geziden batı dünyasını görmüş, iyisiyle kötüsüyle kendince dersler alarak dönmüştür.
    tahta çıktığında ciddi bir eğitim hamlesi başlatmıştır. sanayi mektepleriniyaygınlaştırmıştır. kızlar için ilk üniversite abdülhamid döneminde açılmıştır. sanayii nefise mektebi abdülhamid döneminde kurulmuştur. hepsinin ötesinde türkiye cumhuriyetini kuran osmanlı münevverleri abdülhamid dönemi eğitim sistemi içinde yetişmişlerdir.
    fabrika-i hümayunlar abdülhamid döneminde kurulmuştur. hereke halı fabrikası, yıldız porselen fabrikası, avrupadaki kraliyet fabrikaları örnek alınarak teşkilatlandırılmıştır. cumhuriyet dönemi sümerbank işletmelerinin ana çekirdeği bu fabrikalardır.
    istanbul arkeoloji müzesi bu dönemde müze kimliğine kavuşmuştur.
    latin alfabesine geçiş konusunda ilk ciddi çalışmalar abdülhamid döneminde başlamıştır. memleketin her yerine yaptırdığı büyük saat kuleleriyle günü 24 saate bölen alafranga saat düzenine geçişi sağlamıştır.
    bağdat demiryolu abdülhamid döneminde yapılmaya başlanmıştır. bu ve bunun gibi olumlu sayılacak pek çok hamlesi günümüzde hem akp yancıları hem de karşıtları tarafından görmezden gelinmektedir.
    resmi tarih tarafından aktarılan olumsuz yanları ya da kadir mısıroğlu, mustafa armağan gibi basiretsizlerin uydurduğu efsaneleri bir yana bırakıp dönemi ciddi bir gözle incelediğimizde iyi ve kötü yanlarının bir şekilde denge sağladığını idrak etmek mümkün.
    yukarıda bir yerlerde toprak kaybının kaçınılmaz olduğunu belirtmiştim. onu da biraz açayım. 19. yüzyıl sonu-20. yüzyıl başı milliyetçi akımların da etkisiyle büyük imparatorlukların parçalanmaya başladığı, monarşilerin çöktüğü ulus devletlerin kurulmaya başladığı bir dönemdir. bütün dünyayı etkileyen bu dalga elbette ki osmanlı devletini de etkilemiştir.
    #40098 laedri | 8 yıl önce (  4 yıl önce)
    2hükümdar