1. semavî kitapların emri: "öldürmeyeceksin". hristiyan avrupa, en sefil çıkarları için dünyanın bütün mandarenlerini öldürdü ve öldürmeye hazır. goethe: "ya örs olacaksın ya çekiç" diyor. şark, sadi'den gandhi'ye kadar aksi kanaatte: "yemin ederim ki, dünyanın bütün toprakları bir tek insanın kanını akıtmaya değmez." kim haklı?

    (cemil meriç-bu ülke)


    ******

    ne kadar cesur olursak olalım, yokluk bizi ürkütüyor. iz bırakmadan silinmek, bir kurbağa gibi gebermek, bütün rüyalarımızla, bütün acılarımızla yok olmak... insan zekâsı bu kadar trajik bir sonu zor kabul ediyor. vücudumuzu aşmak, 'ben'in dar ve sevimsiz geometrisinin ötesine geçmek, sonsuza yönelmek, bir insana sarılmak, hatıralarda yaşamak: işte aşkın, dinin ve kahramanlığın kaynakları. sessizce solan bir menekşenin kaderi bize cazip gelmez.

    (cemil meriç-jurnal)


    ******

    gözyaşlarından inci yapmak... şairin kaderi bu. bu incilerin bir sevgili kahkülünde pırıldadığını görebilmek de en büyük mükafatı.

    (cemil meriç-jurnal)
    #3906 ma icari | 8 yıl önce
    0yazar