1982 anayasası madde 67'de düzenlenmiş husus. ilgili madde: Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. (Değişik: 23.7.1995-4121/5 md.) Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler. (Değişik: 17.5.1987-3361/1 md.; 23.7.1995-4121/5 md.) Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. (Değişik: 23.7.1995-4121/5 md.; 3.10.2001-4709/24 md.) Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askerî öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hâkimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır. (Ek: 23.7.1995-4121/5 md.) Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir. (Ek: 3.10.2001-4709/24 md.) Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.
Oy kullanmanın belirli şartları var. Bunları müspet ve menfi olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Öncelikle müspet(olumlu) şartları anlatayım. Türk vatandaşı olmanız gerekiyor. Bu noktada yine 1982 anayasası md 66ya bakılabilir. Kısacası Türk ana veya Türk babanın çocuğu Türk'tür. İkinci olarak yaş şartı. 18 yaşını doldurmanız gerekiyor. Yargısal rüştle reşit olsanız bile yaş sınırı dolacak. 18 olmayan oy kullanamaz. sonuncu müspet şartımız seçmen listesinde kayıtlı olmak. Gelelim menfi(olumsuz) şartlara. ehliyetsizlik: tam ehliyetsizler oy kullanamaz. Ayırt etme gücüne sahip olmanız, kısıtlı olmamanız ve ergin olmanız gerek. İkincisi liyakatsizlik. Bazı suçlardan mahkum olanların seçmenlikten mahrum edilmesi. Subayların, astsubayların, uzman çavuşların, tutukluların ve taksirli suçtan hükümlü olanların oy kullanmalarını engelleyen bir düzenleme yok.
Ehliyet ve tam ehliyet kısımlarına bir medeni hukuk kitabının kişiler hukuku bölümünden bakabilirsiniz. Fiil ehliyeti başlığında olacaktır. Oy kullanma hakkında detaylı bilgiye de bir anayasa hukukunun genel esasları kitabından bakabilirsiniz. Seçimler başlığında olacaktır. Seçim kanununa da bakmanız faydalı olabilir. Bu Girdiyi de olası mevzuat değişikliklerinde düzenlerim.