1. 'un 1950 tarihinde yazdığı bilim kurgu türündeki kitap. asimov'un galaktik destanına ilk bu kitabı okuyarak başlamak gerekiyor ki olaylar örgüsünü tam olarak kavrayabilelim. yani bu bir başlangıç eseri. bundan sonra vakıf serisini de içeren 15 kitaplık destanı okumaya devam edebilirsiniz. isterseniz size sıralı okuma listesi de veririm ama şimdi konumuz bu değil. bu kitapta asimov
    -- spoiler --


    düşünce okuyabilen


    -- spoiler --

    bir robottan bahsediyor. bu robot

    -- spoiler --


    aslında iyi niyetli çünkü


    -- spoiler --

    robotiğin 3 temel kuralına göre üretilmiş bir robot. yani insanlara asla zarar veremez ve bir insanın hayatı söz konusuysa kendisinin yok olma tehlikesi olsa bile tereddüt etmeden insanı kurtarmaya gider.

    -- spoiler --


    fakat düşünce okumak çok enteresan sonuçlara yol açar. bu robot robotiğin 3 temel kuralına uyacağım diye insanların zarar görmesini engellemek adına yalanlar söyler. tamamen iyi niyetle söylenmiş bu yalanlar bazı yönlerden kötü sonuçlara yol açar. yalan söylediği insanlar bu yüzden zarar görür. yalan söylediği için insanların zarar gördüğünü anlayınca da zihni karışır ve onarılamaz şekilde bozulur. ha bir de bu robotun düşünce okuyabildiğini bilen kimse yoktur. sadece çok yaşlı ve zeki bir robotik bilimci bunu keşfeder.


    -- spoiler --

    #29651 morgase | 8 yıl önce (  7 yıl önce)
    0hikaye