kalabalık arkadaş grubuyla ev partisindeyken oynanabilecek dedektiflik oyunlarının en keyifli versiyonlarından biri. en azından bizim için öyleydi.
şu kısmı dümdüz internetten çaldığım haliyle: şimdi oyunun kökeni, Moskova devlet üniversitesi'nde öğrenci dimitry davidoff'un tarafından 1987'de geliştirdiği mafia oyununa dayanıyor. kendisinin amaçladığı şey; bilgili azınlığın, bilgisiz çoğunluğa karşı olan üstünlüğünü, doğru kullanıldığında bilginin çoğunluğa karşı dahi ne kadar etkili olduğunu göstermek.
oyunun mantığı çok basit; köy halkı ve içlerinde saklanan vampirler arasında ölümüne verilen bir beyin savaşı. amaç, vampirleri açığa çıkarmak ya da tüm köylüleri öldürmek.
oyun başında, oynanan kişi sayısına göre kartlara köylü ve vampir yazıp kura çekerek belirliyorsunuz. bir de oyun yöneticisi oluyor. onun komutlarıyla gündüzler-geceler belirleniyor.
gece olunca vampirler, gizlice gözlerini açıyor ve bir kurban belirliyor.*
oyun yöneticisi sabah olduğunda oyunculardan gözlerini açmasını istiyor ve ölen kişiyi açıklıyor. her ölen kişi el bitene kadar susmak zorunda.
ve asıl eğlence başlıyor; dedikodu kazanı kaynıyor. herkes birbirini suçluyor, köylüler kendini savunuyor, vampirler sinsice rol yapıyor, tam evlere şenlik. sen abdülhamit'i savundun'a kadar gidiyor. gündüz oylamasında en çok oy alan kişi gün sonunda öldürülüyor ve gerçek kimliği yönetici tarafından açıklanıyor. köylüyse köylülerin vay haline.
ya köylüler ölene kadar ya da vampirler kazanana kadar kalan kişi sayısınca oyunun el sayısı belli oluyor.
oyunun güzelliği, tamamen psikoloji ve sosyal dinamiklere dayanması. doğru zamanda doğru kişiyi ikna etmek hayati önem taşır. paranoya, mantık yürütme, blöf ve psikolojik savaş... hepsi bir arada. ilk turda herkes masum, üçüncü turda herkes canavar. özellikle arkadaş ortamında oynandığında dostlukları sarsabilecek, kafaları karıştırabilecek, ama sonunda bol kahkaha attırabilecek bir oyun. bizde gece sonunda bira şişeleri neredeyse kafamızda patlardı.
dipnotuma şimdi değineyim: bu oyunun bi' de mobilde oynanacak versiyonu var. adı wolvesville classic. orada ücreti mukabilinde yeni karakterler ekleyip varyasyonlar türetmek de mümkün. mesela oyuna fahişe eklerseniz (oyunda adı kırmızılı kadındı en son, bizim zamanımızda fahişeydi), o her gece birini seçer ve yanına gider. seçtiği kişi kurtadamsa (kurtadam diyorum çünkü mobil oyunda roller kurtadam ve köylü şeklinde) sabaha sağ çıkamaz.
sonuç olarak modern dünyada güvenin ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu gözler önüne seren, oynarken eğlendirip düşündüren bir oyun. üçüncü elden sonra kimse kimseye güvenemez, ama bir o kadar da tekrar oynamak ister. online versiyonunu şu sözlükte oynasak ben neler olur tahmin edebiliyorum.