devlet adamı ki ne devlet adamı. malatyalıdır onu söylemek gerekir. atatürk'ün sürekli olarak konya ve malatya'ya dayatılan kökeni belli değildir ama inönü has malatyalıdır. onu geçtik efendim kendisi topçu atışları sırasında kulağında duyma kaybı yaşamış ve bir alet ile hayatına devam etmiştir. 60 lı 70 li yıllarda fotoğraflarını görürseniz hep kulağının birinden ip sarkık haldedir.
büyük mirası hem yaratan hem de bayrak taşıyıcısıdır. atatürk'ün erken ölümünü görmek zorunda kalmıştır ama yılmadan 73 yılına kadar devam etmiştir mücadelesi. inönü'nün hiçbir şey yapmadığını düşünen varsa bile 2. dünya savaşına sokmadığı ülke ile neyi başarnış olduğunu görmek gerekir. 20 li yıllarda vefat eden nesillerin devamını 40 lı yıllarda korumayı başarmıştır. insanlar zorluk çekmiş midir elbet çekmiştir ama savaşa girmekten daha kötü değildir. en iyi savaş yapılmayan, girilmeyen savaştır. bunu çok iyi bildiği için 2. dünya savaşı sırasında ustalık sergilemiştir.
yargıtay başkanı imran öktem'in 1969 daki cenazesinde mttb mensupları kendisine saldırmaya çalışınca tuğgeneral nabi alpartun tabancasını çekerek ''açılın ulan bu memleket sahipsiz değildir, geleni vururum'' der. arkasında inanılmaz bir güç, kuvvet bulunmasına rağmen güç zehirlenmesi yaşamamıştır. Tanzimat'ı, osmanlının yıkılışını, cumhuriyeti, 60 darbesini görmüştür. asker-diplomat-politikacı her şey olmuştur.
25 darbe girişimi engellemiş, çok partili düzene sahip çıkmış, başbakanlık-cumhurbaşkanlığı, parti liderliği yapmış. 89 yıllık ömrüne sığdırmadığı hiçbir iş kalmamıştır. bazenleri gidip anıtkabirde sandalyeye oturur atatürk'e ''sitem'' edermiş. kısacası ne muhteşem bir insanmış. yetiştirdiği evlatlarından erdal inönü yıllarca akademisyenlik yapmıştır. 2 yaşındaki oğlu izzet vefat edince bile bitmemiştir mücadelesi. militarizm, askercilik falan filan değil bu sevilmesi saygı duyulması zorunlu bir insandır inönü.