2004 yılında mecliste kabul edilerek yasalaşmış olan kanun(du). dün gecenin köründe yapılan değişikliklerle bambaşka bir hal aldı. resmi gazete'de henüz yayınlanmadı ama birkaç güne görürüz bütün maddeleri açık açık. henüz meclisten geçtiği halini biliyoruz. yeşil gazete dün geceyi güzel özetlemiş, şuradan okuyabilirsiniz.
birkaç noktayı belirtmekte fayda var bence:
- 2 yıl kadar önce yayınlanan yönetmelikle hayatımızda girmiş olan evcil hayvanlara çip taktırma zorunluluğu artık baya baş ağrıtacak. benim gibi yıllardır her şeyiyle ilgilendiği hayvanın derisinin altına skynet sistemi taktırmayacak olanlar için veterinerlerinin insafına kalacak birçok şey. benimki halen "sorun yok, hallederiz" kafasında ama çoğu yer böyle olmayacak.
- kısırlaştırıldıktan sonra hiçbir sokak hayvanı tekrar sokağa salınmayacak. barınak denilen garabetlerin yapısı değiştirilecek ama bunun sadece resmi gazete'de yazdığı haliyle kalacağını hepimiz biliyoruz, di' mi?
- sokaktaki yaşlı hayvanların durumu baya kötü olacak. büyük ihtimalle devlet bunları "rehabilitasyon merkezi" adını vereceği ama aslı tamamen ölüm merkezleri olan kötü barınaklara tıkıştıracak ve birilerinin kendilerini sahiplenmesini bekleyecek. sonra da hepsini öldürecek.
- kanunun eski halindeki şu kısım artık yok: "evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir". sahipsiz hayvanların yaşam özgürlüğü devletin gözünde olmayacak.
- yeni barınaklar kurma görevi tamamen stk ve belediyelere bırakılacak. devletin kolaylıkla kurabileceği dev barınaklar yerine, belediyelerin on yıllardır kendi haline bıraktığı barınakların sayısı artırılmaya çalışılacak. barınaklarda birbirlerine hastalık bulaştırıp ölüme terk edilen daha fazla hayvan olacak. yasanın değişen bu haline "katliam yasası" denme nedeni de bu zaten.
- çipte yazdığı öne sürülen bilgiler gibi, barınaklara gönderilen sahipsiz hayvanların bilgileri de gene tarım ve ormancılık bakanlığı veri sisteminde bulunacak. devlet dairelerinin veri sistemini tecrübe ettiyseniz, bunun nasıl çalışacağını da hayal edebilirsiniz: işiniz düştüğünde "sistem yok".
- veterinerin hayvana ötenazi yapma hakkı zaten vardı eskiden ama bu durum biraz daha genişleyecek. değişen haliyle barınaklara yerleştirilen hayvanlardan "insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına" ötenazi uygulanacak. hem sokaktan barınağa sahiplenilmesi için alacaklar hem de "zaten yasaklı tür bu, sahiplenilemez" diyerek öldürecekler. müthiş bir mantık, di' mi? kırma türlerin vahşi ya da evcil olmasına, bin yıldır toplandığı yerde olup olmamasına bakılmaksızın hemen hemen hepsinin öldürüleceğini şimdiden görmek mümkün.
kötü bir düzenleme bu. halkın bir kısmının gazı alınsın diye komisyonlara taşınmıştı. "çocuğumu ısırarak öldürdü bu hayvanlar, tabii ki yok edin hepsini" bakış açısının da gazıyla maddeleri doğru düzgün tartışılmadan ve hatta halka bile açıklanmadan meclisten gecenin bir köründe geçirilmiş oldu. meclis bu yasayı oyladıktan sonra da ekim'e kadar tatile girdi hatta. bundan sonra belediyeler ile halkın bir kesimi karşı karşıya gelecektir. ben bu kışa kadar, mahallesinde yıllardır baktığı kedi/köpeği toplamaya gelen belediye işçileriyle kavga eden insanların videolarını göreceğimizden eminim. benim mahalleme gelemez belediye çünkü buna zaten en başta sokağın köşesinde 15 kediye her gün mama veren, hepsini her gün sevip okşayan 80 yaşındaki teyze izin vermez, evin falan yakar hatta işçiler sokağa girmesin diye. halkın bir kesimi çoluğunu çocuğunu sokak köpekleri yüzünden kaybetmiş olabilir ama on yıllardır sokak hayvanlarına verebildiği en iyi şartları sağlamaya çalışanların sayısı çok daha fazla. bu ülkede kim çoğunluksa onun istediği gerçekleşir önünde sonunda. kıçı kırık bir gündem değiştirme çabasından başlayıp geldiğimiz bu nokta gerçekten korkunç.