föhn rüzgarı ya da fön rüzgarı olarak da bilinen sıcak rüzgar. ne zaman olacağı belli olmaz, aniden ısıtır, birkaç saat içinde sıcaklığı 5-10 derece artırır.
oluşma sebebi yukarıda açıklanmış zaten. dağın yamacından tırmanmaya çalışan hava yükseldikçe soğuyor ve soğudukça içindeki nemi bırakarak kuru hale geliyor. sonrasında kalan kuru hava yamacı aşıp inebilirse, indikçe soğuduğundan daha hızlı şekilde ısınır. hava artık hem kuruduğundan hem de sürtünmenin etkisinde olduğu için ısınma olayı soğuma olayına göre yaklaşık 2 kat fazla gerçekleşir. anadolu'da buna bakır sattıran ya da bakırsattıran derler. bir diğer adı da karyiyendir. çünkü:
1) hızla ısınarak aşağı inen hava dağdaki karları eritir. sel ve taşkınlara yol açar.
2) tarlalardaki ürünler aniden gelen sıcak hava karşısında şoka uğrar, yaz geldi zanneder, erken olgunlaşmaya başlar. sonrasında ise hava tekrar soğuyunca ürünler telef olur. bazen de aşırı sıcaktan yanarak kurur. bu yüzden tarla sahibi de evdeki bakır kap kacağı satmak zorunda kalır.
bunun dışında yazın akdeniz'de meydana gelirse, hızla ormanlık alana inen sıcak hava dalgası orman yangınlarına sebep olur.
belki de tek olumlu tarafı ise rize'de mikroklima yaratıp turunçgil* yetişmesine olanak sağlamasıdır. doğu anadolu kışın karadeniz'den daha soğuk olduğundan, doğu anadolu yüksek basınç alanı, karadeniz ise alçak basınç alanı oluşturur. rüzgar bu durumda doğu anadolu'dan karadeniz'e doğru eser. ancak kaçkar dağları'nı aşarken zorlanır ve aşağı inerken fön etkisi yaratmaya başlar. sonucunda rize'de bir mikroklima iklim alanı oluşur.
bu rüzgar düzlük alanlarda görülmez doğal olarak, daha çok akdeniz ve karadeniz'de görülür.