1. gördüğüm kadarıyla 1980'Den sonra mhp'ye eklemlenmiş sağ-kemalizm'i türk-islam sentezciliği yani ülkücülüğün içinden çıkarmaya çalışıyor, elindeki engel kadrosunun darlığı olarak görülüyor.
    sağ-kemalizm kabaca nedir özetleyecek olursak, Kemalizm'in adnan menderes, celal bayar, turhan feyzioğlu, ismet giritli çizgisinden yani sağ değerler üzerinden yorumudur. sağ-kemalizm, atatürk'e kurucu baba olarak tanrısal önem verir ve gerçek atatürkçülüğün kendisinde vücut bulduğunu vurgular.
    atatürk'ü koruma kanunu sağ-kemalist demokrat parti döneminde çıkmıştır misal.

    ümit özdağ da " atatürk çizgisinde türk milliyetçiliği"ni ve "atatürk cumhuriyeti'ni" her konuşmasında ısrarla vurguluyor ve seslendiği kesimi gerçek milliyetçiler ve gerçek atatürkçüler olarak tanımlıyor.

    sağ-kemalizm'in altı ok'tan en çok sahiplendiği ve öne çıkardığı ilkeler, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laikliktir. bu ilkeleri ana kabuğunu koruyarak kendine göre yorumlamıştır. devletçilik, halkçılık ve devrimcilik ilkeleri anti-komünizm konseptinden kaynaklı geri planda kalmıştır.
    ümit özdağ'ın da cumhuriyeti, milliyetçiliği ve laikliği sürekli vurguladığını görüyoruz (milli tarikatlar da var çıkışıyla kendine özgün laiklik anlayışını da fark ediyoruz) bunun yanında gerek komünizmin çöküşü gerek neo-liberalizmin iflası kendisini karma ekonomiye yani devletçiliğe yakınlaştırıyor, karma ekonomi uygulayacağını da sık sık vurguluyor.

    yani ümit özdağ kendi yorumuyla, devletçilik, cumhuriyetçilik, laiklik, milliyetçiliğe sahip çıkıyor. türkiye'de yükselen seküler milliyetçiliği, geçmişin sağ-kemalizm mirasıyla buluşturmaya çalışıyor. ülkücülüğün kırsalda etkili olduğu geçmiş yıllar gerilerde kaldı; türkiye iyi kötü şehirleşti ve türk-islam sentezine artık talep edilen milliyetçilik sığmıyor.

    benim gördüğüm ümit özdağ geleceğin şehirli-seküler türk milliyetçiliğinde pastanın büyüğünü merkez sağ iyi partiye değil, bizzat milliyetçiliğin kendisinin partisi olduğunu vurguladığı zafer partisi'ne kaydırmayı planlıyor.
    kendisi eğer başarabilirse seküler milliyetçiliğin ve sağ-kemalizm'in yani geleceğin türk milliyetçiliği olarak görülen milliyetçiliğin ideolog partisi olmaya çabalayacaktır. kurduğu 21. yy türkiye enstitüsü ideoloji üretiminde ana makine olacağa benziyor.

    enstitü web sitesi, 21yyte.org/...
    #283730 migfer tokmakel | 2 yıl önce (  2 yıl önce)
    0akademisyen, politikacı