yıllar sonra geri döndüğüm meslek. yani aslında o kadar da çok zaman geçmedi üstünden, sadece üç sene kadar. ama çok şey değişti. ve ben geri döndüğüm üç ayda hala acemiliğimi atabilmiş değilim pek.
ben eskiden bu işi dıttığının dıttısı olarak yapıyordum. yani bankanın işi yolladığı şirketin işi yolladığı şirketin çalışanıydım. şimdi ise durum değişti ve bankanın işi yolladığı şirketin çalışanı oldum. veeeee, inanılmaz yoğunum.
şu an ben istanbul merkezli bir firmanın çalışanıyım. bulunduğum ilde ofis yok. haliyle, evden çalışıyorum. araç ve yakıt elbette şirketten. mesai saatim yok. iş varsa gitmem görmem ve yazmam gerekiyor. ve nasıl bir firma seçtiysem, başkaları yatarken ben deli gibi çalışıyorum. maaş ve iş başına prim ödendiği için çalışmam aslında iyi bir şey ama yoğunluk gerçekten alışık olduğum bir hadise değil.
başlığını açarken meslekten bahsetmiştim. ama şimdi gerçekten çok şey değişti.
öncelikle artık spk sınavına gir, lisansı al, gel benim gibi çalış durumu yok. lisans aldıktan sonra benim gibi çalışabilmek için önce 3 yıllık tecrübe belgesini almanız gerekiyordu. yani bu meslekte 3 yıl çalışmış olmanız. ama ekim ayında ona da bir güncelleme getirdiler. dediler ki tamam 3 yıl tecrübe ile gayrimenkul değerleme uzmanı oldun sen tam olarak ama 5 yıl tecrüben yoksa 10 milyon üstü değeri olan işi yazamazsın. haliyle, benim gibi çalışabilmek için 5 yıl tecrübe belgesine sahip olmak gerekiyor. ben ara verdiğimde almıştım o tecrübe belgesini. haliyle her tür ve her tutarda gayrimenkul için rapor yazma yetkisine sahibim. özetle, paragraf başında da belirttiğim gibi tek başına lisans yeterli değil. önce 3 sonra da 5 yıl tecrübe belgesini almak gerekiyor. 3 yılı alana kadar firmalar uzman yardımcısı olarak çalıştırıyor, 5 yılı alana kadar da çömez uzman oluyorsun bir nevi.
buna ek olarak, benim başladığım zamana göre esasen işler hayli kolaylaşmış durumda. artık tapu müdürlüğüne gidilmiyor mesela. çünkü webtapu diye bişi var. projeler taranmış halde internette. harcını ödeyip, projesini inceliyorsunuz. tabi sistem genelde çöküyor ama tapu tapu gezmekten iyidir elbet. belediyeler ise hepsi farklı uygulamaya geçmiş olsalar da konuya daha hakimler artık. harcını ödüyorsun, kimisi dosyayı çıkartıp al incele diyor, kimisi mail olarak atıyor, kimisi usbni tak kendin al diyor. yine de bu büyük bir kolaylık. ve elbet harçların neredeyse tamamı kredi kartı ile ödeniyor artık. şirket kredi kartınız da varsa avans yollayın harç ödeyeceğim derdi de yok.
bu mesleği kadrolu çalışan ya da çözüm ortağı olarak yapmak mümkün. ancak çözüm ortakları zamanla ortadan kaldırılıcaklar gibi duruyor. ben de şahsen kadrolu olarak çalışıyorum. çözüm ortağı olabilmek için bir şirket açmam ve en az iki üç ay kendimi döndürecek bir sermayeye sahip olmam, bu işe uygun, tarlaya girecek bir araç edinmem falan gerekiyor. elbette öylesi daha karlı olma potansiyelini barındırıyor ancak sıkıntıları da fazla.
sanıyorum artık bu mesleğe dair yüksek lisans falan yapmak da mümkün. ama detaylarını henüz bilmiyorum.
çok fazla kişinin bilmediği bir alan aslında bu. bazen sıkıcı ve bunaltıcı olabiliyor. ancak yine de pek çok masa başı işinden daha eğlenceli. tabi gezip dolaşmayı seviyorsanız arabayla. ha en son çamura saplanıp kalıyordum, o da ayrı mesele.