feodal dönem avrupasında soylulara (subaylara) hizmet eden askerlerin, feodal dönem sonrasında kazandıkları rütbe.
avrupa'da osmanlı'daki gibi tımar sistemi olmadığı için, her lordun kendi askerleri olur ve savaş çıktığında lordlar adamlarını toplayıp kral ile buluşur ve öyle savaşa giderlermiş. mesela the lord of the rings: the return of the king'deki rohan askerlerinin toplanması, feodal dönemdeki ordu düzenini çok güzel gösterir:
işte zaman içinde feodalite zayıflayıp subay sınıfını oluşturan soylular da balolarda vakit geçirmeye daha çok vakit ayırınca, orduyla ilgilenecek adamlar lazım olmuş. şimdi koskoca baron, askerlere yanaşık düzen eğitimi mi versin? adamın sarayda başka işleri var. o sebeple de baronumuzun yetki verdiği kişi, onun yokluğunda askerlerin eğitimiyle, envanterle falan uğraşıyor. böylece ortaya ne subay olan, ne de er/erbaş olan yeni bir sınıf ortaya çıkıyor. bu sınıf da astsubay oluyor.
bizim ülkemiz prusya sistemini devam ettirdiği için subay-astsubay-er/erbaş hiyerarşisi biraz katıdır. mesela abd ordusunda astsubaylık onbaşı rütbesinden başlar. er, emekli olana kadar/yaşı uygun olduğu müddetçe/görev süresi dolana kadar ilerleyebildiği kadar ilerler rütbede. gerçi hafiften bizim ordumuz da böyle bir sisteme geçiyor gibi ama temel hala prusya sistemi.