1. genel tanım: iki insanın birbirlerine bağlılığını göstermek birbirlerine söz vermesidir. çoğu kültürde bu bağlılık gösterme durumu yüzükle yapılmaktadır.

    ben konuya girmeden önce siz burayı okuyup gelin çünkü bağlantılılar ve evlenmeden önce evlenilecek kişiyi seçmek gerekir. (şaşırdınız di mi)

    evliliğin ilk ortaya çıkışı yerleşik hayata geçip ataerkil düzenin kurulmasıyla olmuştur. erkekler kadının başka biriyle cinsel ilişki yaşamaması için ve doğacak olan çocuğun kendi çocuğundan emin olmak için ortaya evlilik fikrini atmıştır ve ataerkil toplum tarafından kabul görmüştür. kısaca evlilik kadını kontrol altında tutmak için ortaya çıkmıştır.
    lakin günümüzde evliliğin bu özelliği kaybolmuş modern toplumlarda evliliğin amacı iki insanın hayatını birleştirmesi olarak değişmiştir. gelişmemiş, tarım, sanayi öncesi toplumlarda da evliliğin amacı çocuk yapmaktır. çünkü evlilik olmadan cinsellik çok büyük tabudur.

    önceden eş seçimi konuda erkeğin yaşının büyük olması gibi toplumsal zorunluluk vardı. bu durum günümüzde azaldı. evlenen çiftlerin yaş farkının 1-2 yaşa düştüğü belirtilmektedir.

    tüik'in verilerine göre 2006'da kadınların %58.7'si, erkeklerin %58.2'si ilk evliliklerini 18-24 yaş aralığına göre yapmaktadır. iki okumamışım arkadaşım bu yaş aralığında evlendi.
    2011 yılında yapılan araştırmaya göre ise 592.775 çift evlenmiş ve ortalama olarak bu çiftlerden erkeklerin ilk evlenme yaşı 26 kadınlar için 23 olarak saptanmıştır.
    bu istatistiklere bakılarak evlenme yaşının yükseldiği ve çiftler arasındaki yaş farkının düştüğünü söyleyebiliriz. çoğu yerde "kadın çabuk yaşlanır, hemen elden ayaktan düşer. bu yüzden yaşça küçük kadınlar ile evlenmelidir" görüşü hakimdir, bunun sebebi de kadın erkeğe bakacak ya o yüzden küçük olmalıdır.
    çevremde birkaç kadından da evlilikte erkeğin yaşça büyük olması gerektiğini duydum çünkü onlara göre erkek hem geç olgunlaşıyormuş hem de erkek önce çalışıp ev, araba alıp birikim yapmalıymış. (yaş farkı en az 4 olmalı diyen bir kız şu an benden hoşlanıyor, işte adamı böyle yamulturlar!!! şaka şaka)

    abd'de genç yaşta evlenen çiftlerin %85'i aynı dine mensup kişilerle evlenmekteymiş. bu bakımdan da evlenilecek kişinin dine göre seçildiğini söyleyebiliriz.
    ülkemizde 2009'Da yapılan 2466 kişi ile yapılan bir araştırmaya göre her iki kişiden biri farklı dinden veya mezhepten evliliği normal karşılamadığını söylemiş. ama bu durum günümüzde baya değişmiştir. çevreme bakıyorum ve yaşıtlarım din konusunu hemen hemen aşmış durumdalar, sevdikleri insan olunca din, mezhep umursamıyorlar.

    evlenilecek kişide olmasını istediğimiz en genel özellikler: duygusal sağlık, güçlü karakter, enerji düzeyi, zeka, vücut kimyası, ekonomik yönden güven, iletişim kurma ve çatışma çözme becerisi, dakiklik, temizlik, sözünü tutma, düzenlilik, önemli günleri hatırlama gibi alışkanlıklar, dindarlık, ortak ilgiler, benzer politik ve sosyal görüşler, anne ve baba olmayı isteme, kişilik, değerler, yaş, ırk, eğitim, din, cinsel deneyim, boy ve vücut şekli, yüz güzelliği, giyinme biçimi.

    evlenilecek kişide olmasını istemediğimiz en genel özellikler: yalan, aldatma, baskın kişilik, öfke kontrolsüzlüğü, pornografi merakı, aşırı içki ve uyuşturucu kullanımı, sigara, kumar, cinsel takıntı, dağınıklık, tembellik, ihmalkarlık, dedikoduculuk, cimrilik, küfür, başkalarına bağımlılık, farklı zevkler, dini inançlara karşı tolerans göstermeme, politik farklılık, tehlikeli araba kullanma, fanatizm.

    TR'de
    - erkekler evleneceği kadında yüksek gelir sahibi olmasını %71 oranıyla ve daha iyi bir eğitime sahip olmasını %70 oranıyla istemektedir. (şahsen ben de eşimin benden daha zengin, eğitimli, kültürlü olmasını isterim.) bu oranlar sırasıyla kadınlar için %56.7 ve %54.4'tür. yani kadınlar erkeklerin parasına ve eğitimine erkeklere oranlara daha az bakmaktadır.

    - erkekler için kadının iş sahibi olması %57 oranıyla önemli değilmiş. benim için önemli lan kadınların ise %95'i erkeğin işi olmalıdır diyor. daha erkek çalışıp para kazanmalı, eve ekmek getirmeli düşüncesini kıramadık.

    - erkeklerin %59'u kadınların güzel olmasını beklerken kadınların %55.2'i erkek yakışıklı olmasa da olur demiştir. (canım kadınlar biz tipsizlere şans veriyorlar)

    - erkeklerin %85.8'i kadının ilk kez evlenmesi isterken kadınlarda bu oran %79.4'tür.

    neyse genel olarak elimde olan tr istatistikleri bu şekilde.

    gelelim evlilik çeşitlerine; 3 farklı evlilik çeşidi vardır.
    eş sayısına göre:
    -
    -

    eş seçimine göre:
    -
    -

    oturma yerine göre
    - matrilokal (bunun den ne farkı var çözemedim bence aynı şey)
    - patrilokal (bu da nin aynısı bnc)
    - bilokal (nin aynısı bence yani)
    - neolokal ( bence bu da aynı)

    son olarak tr'de görülen evlilik biçimleri yahut evlenme ritüelleri:
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    - özgürce eş seçimi (bunun başlığını açmadım ne olduğu bariz ortada)

    sonuç olarak evlilik, aileye girişin ilk basamağıdır ama gün geçtikçe evlilik oranı azalmaktadır. ben de ileride evlenir miyim pek umudum yok onun yerine daha cazip geliyor.
    #274659 yavuzthehun | 3 yıl önce
    0sosyoloji terimi