Premenstrüel sendrom tablosu, kişinin günlük yaşamını ciddi olarak bozuyorsa bu durumda premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) varlığından söz edilebilir. Bu durum tüm kadınların (PMS’u olanların) yüzde 2 ila 5'ini etkiler. Yemek yeme isteği, sinirlilik ve yorgunluk dahil olmak üzere PMS semptomlarının çoğunun görülmesine rağmen, bunlar günlük rutini bozacak kadar şiddetlidir. Hekim tarafından önerilen ilaçlar işe yaramıyorsa, yan etkileri (ki çoğunun vardır) şiddetliyse ya da ilaç kullanılmak istenmiyorsa daha fazla bir iyilik hissi, stresten uzaklaşma ve rahatlama için şu eylemler işe yarayabilir:
1. Aromaterapi: Aromaterapi, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için uçucu yağların solunmasını içerir. Stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için de kullanılır.
PMDD semptomları için en iyi uçucu yağlardan bazıları şunlardır:
rahatlama ve uykuyu teşvik etmek için papatya Menstrüel krampları ve kaygıyı gidermek için adaçayı sakinleştirici bir etki yaşamak için lavanta kaygıyı hafifletmek ve PMS'yi rahatlatmak için portakal çiçeği stresi azaltmak ve PMS'yi rahatlatmak için gül Seyreltilmiş uçucu yağları ılık bir banyoya ekleyebilir veya bir pamuğa birkaç damla damlatarak ve nefes alarak kokuyu doğrudan içinize çekebilirsiniz. Ancak bu tür yağların üreticisi, sağlığı ve sağlık otorite onayı hakkında mutlaka yeterli bilgi sahibi olmanız gerekir.
Cildinize uygulamak için 30 gram kadar taşıyıcı yağa 15 damla esans yağı ekleyerek seyreltin. Bilindik taşıyıcı yağlar arasında badem, jojoba ve hindistancevizi yağı bulunur. Seyreltilmiş yağla cildinize masaj yapın. Alerjik bir bünyeniz varsa kullanmadan önce test yapın, uçucu yağlar cildinizi tahriş edebilir. Seyreltme ile bile, kullanmadan önce bir cilt testi yapmak en iyisidir.
Testi yapmak için: Bileğinize veya dirseğinize birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ sürün. 24 saat açık bırakın. Bölgeye losyon sürmemeli veya başka bir ürün eklememelisiniz. Tahriş olmazsa, güvenle uygulanabilir.
2. Meditasyon yapmayı deneyin Araştırmalar, uygun bir meditasyonun kaygıyı, depresyonu ve ağrıyı - PMDD'nin tüm yaygın semptomlarını - azaltabileceğini düşündürmektedir. Meditasyon, şu ana odaklanmanızı ve nefesinize konsantre olmanızı gerektirir. Bu, rahatlamanıza ve rahatsız edici semptomlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. YouTube' üzerinden yüzlerce nasıl yapılır meditasyon videosuna erişebilir veya bir meditasyon uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.
3. Ilık bir banyo yapın Sıcak banyolar sizi rahatsız eden hemen hemen her şeye iyi gelir. Adet kramplarını yatıştırmaya, kaygıyı hafifletmeye ve daha iyi bir gece uykusu için sizi rahatlatmaya yardımcı olabilirler. Böyle bir seçenek için banyonuzda küvet olması idealdir.
Banyonuzdan en iyi şekilde yararlanmak için şu ipuçlarını deneyin: Çocuklarınızı yatırdıktan sonra olduğu gibi, kesintiye uğramayacağınız bir zaman dilimi seçin. Küvete girmeden önce hafif lavanta veya gül kokulu mumlardan yararlanın. Yumuşak caz veya klasik piyano gibi rahatlatıcı fon müziği çalın. Banyo suyunuza aromaterapi yağlarını ekleyin. Su yağı seyreltir, bu nedenle tahriş riski yoktur. Banyodan sonra rahat bir bornoz ve terlik giyerek gevşeme ivmesini sürdürün. Bir sıcak su şişesi/termofor hazırlayın ve ağrıyı daha da azaltmak için karnınıza veya belinize koyun.
4. Hijyenik ürünlerinizi değiştirin Menstrüel ürünler, döneminiz boyunca çok istenmese de kullanılan ürünler olsa bile, bazen PMDD semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Örneğin tamponlar, bazı kişilerin daha fazla kramp geçirmesine neden olabilir. Hassas bir cildiniz varsa, pedlerdeki bazı kimyasal maddeler tahrişe neden olabilir. Menstrüel ürünlerin PMDD'yi nasıl etkilediğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur, ancak anekdot niteliğindeki kanıtlar, bunları değiştirmenin sorunlarınıza yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Alternatif menstrüel ürünlere erişiminiz varsa böyle zor dönemlerde bunları kullanmayı deneyin.
5. Uygun bir diyet uyguladığınızdan emin olun Doğru yiyecekleri yemek, PMS'yi yönetmek için çok önemlidir. Diyetin PMDD'yi nasıl etkilediği belirsizdir, ancak sağlıklı beslenme, kendinizi daha kötü hissetmenize neden olan rahatsız edici semptomları en aza indirmeye yardımcı olabilir. Örneğin tuzlu yiyecekler şişkinliği artırır. Şeker oranı yüksek yiyecekler, aşırı kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir, bu da yorgunluğu ve ruh hali değişimlerini kötüleştirebilir. Et ve yüksek yağlı yiyecekler, adet kramplarının şiddetini artırabilecek prostaglandin düzeylerini artırır.