1. ekonomik faaliyetler sonucu atmosfere salınan başta karbondioksit ve metan olmak üzere greenhouse gazlarının sebep olduğu küresel ölçekli ısınmadır. (bkz: )

    küresel ısınma iklim değişikliği kelimeleri birbirinin yerine kullanılabilir. iklim değişikliğine küresel ısınma neden olur.

    iklim değişikliğine doğal sebepler değil insan kaynaklı ekonomik faaliyetler sebep olur.

    bu faaliyetlerin başında fosil yakıt kullanan endüstriler ve ulaşım sektörü yer alır. söz konusu faaliyetler sonucu atmosferde karbondioksit miktarı artarak ısınmaya sebep olmaktadır.

    kişi başı karbondioksit salınımında başı ABD çeker. her ABD vatandaşı 20 ton karbon salınımına sebep olmaktadır. Bu oran Avrupa ortalamasının 2, Çin'in 8 katıdır. toplam karbon salınımında ise nüfusunun büyüklüğü ve hızla büyüyen ekonomisiyle çin ilk sırada yer alır.

    küresel ısınma salt bir doğa fenomeni değildir. bunun çok ciddi insani, ekonomik ve siyasi sonuçları olmaktadır. buzulların erimesi okyanus seviyelerinde bir metrelik bir yükseliş anlamına gelmektedir. bu yükselişle birlikte Bangladeş ve çin'in kıyı bölgeleri ve limanları su altında kalabilecektir. Pasifik adaları ise yeryüzünden silinecektir. küresel ısınma daha şimdiden iklim örüntülerini değiştirmiştir. artan hava sıcaklıkları, iklim normallerinin ötesinde gerçekleşen yağış ve don olayları, seller, kasırgalar ve orman yangınları küresel ısınmanın doğrudan sonuçlarıdır.

    Devletler bu konuyu ele almak üzere (1992), (1997) ve son olarak nı (2015) imzalamıştır. Ancak taraf olmayan ülkelerin faaliyetleri, denetim mekanizmalarının yetersizliği, küresel Güneyin hızlı kalkınma çabaları nedeniyle bu anlaşmalar yetersiz kalmaktadır.

    diğer yandan, metan gazlarının salınımından sorumlu olan hayvancılık sektörü de son yıllarda küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. son dönemlerde yapılan araştırmalarda, hayvancılık sektörünün tüm ulaşım sektöründen daha fazla salınıma sebep olduğu gösterilmiştir. bu durum bir ölçüde metan gazının karbondioksiti bile aşan ölçülerde güçlü bir greenhouse etkisine sahip olmasına bağlanmaktadır.

    gelinen noktada, hayvancılık sektörünün yaydığı metan gazının küresel ısınmaya etkisi tartışma konusu değildir. bu nedenle çevre duyarlılığı olan örgütler hayvansal ürün tüketiminin azaltılması çağrısı yapmaktadır. etik ve sağlık gerekçelerine ilaveten iklim değişikliğine yönelik endişeleri sebebiyle vegan olan insanların sayısı her geçen gün artmaktadır.
    #269469 regan | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0meteoroloji terimi