aslında hristiyanların tamamen kültürel sebeplerden (roma) ötürü toplu ibadetlerini gerçekleştirdikleri gün. yeni antlaşma'da "pazar günü ayin yapacaksınız" diye bir madde bulunmaz.
romalılar pazar günü güneş tanrılarını anarlarmış. güneş de aşağı yukarı her kültürde "hayatın kaynağı" olarak görüldüğü için hristiyanlar "sizin tanrınız hayatın kaynağı da, bizimki değil mi?" deyip nispet edercesine pazar günleri toplu ibadetlerini yapmaya başlamışlar.
aynı mantık vatikan'daki şu dikilitaşta da görülebilir:
çoğu insan bunu "vatikan'da pagan sembolünün ne işi var?" diye yorumlasa da, burada verilen mesaj "bizim tanrımız pagan tanrılarının üzerindedir" şeklindedir.
yahudilik ve hristiyanlıkta çoğu şeyin sembollerle anlatılması galiba insanların bazı şeyleri yanlış algılamasına sebep oluyor.
bu arada, katolik kiliselerinde her gün ayin yapılır. zaten padre pio da her gün ayine katılmayı efkaristiya almayı öneriyor. ama türkiye şartlarında gerçekleşemiyor tabii böyle bir durum.
ayrıca arap hristiyanlar tapınmalarını genelde cuma günü yaparlar. çünkü islam inancı arap halkları arasında dominant olduğu için, arap hristiyanların da tatil günleri genelde cuma oluyor.