1. türkçe kelimeleri, fazla ayrıntıya girmeden en kolay şekilde ayırt edebilecek duruma geleceğinizi umduğum 10 kuraldan oluşan sade bir yazı hazırlamaya çalıştım.
    Başlayalım mı?


    Kural 1) c,l,z,m,n,r,p,v,ğ sesleri, Türkçe kelimelerde başta bulunmaz.
    (İstisnaları olsa da geneli günümüzde pek kullanılmayan kelimelerdir. Örneğin; cigi/sağlam, lağzın/domuz, n ile başlayan soru kelimeleri vs.)
    Bizim -Allah rahmet eylesin- cılız bir Münir hoca vardı. c(ı)l(ı)z m(ü)n(i)r pvğ diye kodlayın demişti. Kodlayış o kodlayış, hiç aklımdan gitmemiş. -gerçi, Allah rahmet eylesin dedim ama hâlâ yaşıyor da olabilir.-

    Kural 2) f,j,h sesleri, yansıma ve pekiştirme kelimeler dışında Türkçe kelimelerde bulunmaz. (Ses değişimine uğramış istisnaları vardır. Örneğin; öfke, aslı öpke. hatun, aslı katun. Bunlar Türkçe kelimelerdir.)

    Kural 3) o ve ö sesleri, ilk hece dışında Türkçe kelimelerde bulunmaz. (Örneğin; Bozok, horoz Türkçe kelimeler değildir.)

    Kural 4) b,c,d,g sesleri, Türkçe kelime sonlarında bulunmaz. (İstisnaları çok az da olsa vardır. Örneğin; ad, od, sac..)

    Kural 5) bir hecede iki ünlü yan yana bulunmaz, Türkçe kelimelerde. Birleşik kelimeler kural dışıdır. (Örneğin; şiir, kuaför.)

    Kural 6) Türkçe kelime kökünde ikiz ünsüz bulunmaz, değişime uğramış anne< ana, elli< elig gibi istisnaları hariç. (Örneğin; dikkat, teşekkür Türkçe değildirler.)

    Kural 7) kelime kökünde ikiden fazla ünsüz yan yana gelmez. (Örneğin; kontrol, strateji..)

    Kural 8) Türkçe kelimeler iki ünsüzle başlamaz. (Örneğin; klasik, program..)

    Kural 9) Türkçe kelimelerde uzun ses (şapkalı harf) bulunmaz.

    Kural 10) Türkçe kelimeler, (bkz: ) ve (bkz: )na uyar.

    Not: 2-3 kural daha var ama gereksiz bulduğum için yazmak istemedim. Bu 10 kuralı öğrendiğiniz takdirde, her 10 kelimeden 9'unu Türkçe olup olmadığını kavrayacaksınızdır.
    #263686 alatriste | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    2dil