2. Ulusal Mimari akımının en önemli isimlerinden (gerçi o ekolden miydi hatırlamıyorum sevgili @laedri daha iyi bilir, ama özellikle osmanlı mimarisinden esinlendiği gerçek).
1908'de şehbender bir babayla osman hamdi bey'in yeğeni bir annenin çocuğu olarak doğar. babasının vazifesi nedeniyle zürih, marsilya ve münih'te ilk ve ortaöğrenimini bitiren Sedat hakkı henüz lise çağlarındayken mimarlığa ilgi duymaya başlar. 1924'te de türkiye'ye gelerek sanayi-i nefise mektebinde (daha sonra güzel sanatlar akademisi, şimdiki mimar sinan üniversitesi) vedad tek'in tasavvutuyla okumaya başlar. Hocası da, birinci ulusal mimari akımının önde gelen isimlerinden, hem istanbul'da* hem de ankara'da (ziraat, iş ve osmanlı bankası binaları) önemli eserler bırakmış guilio mongeri'dir. Bu yıllarında istanbul'da 1910'da yandıktan sonra metruk durumda olan çırağan sarayı'nın rekonstrüksiyon çizimlerini yapar, ayrıca istanbul ve ankara'da (mongeri'nin asistanı olarak ankara'daki şantiyelerde de çalışmış) pek çok eski evin rölövesini hazırlar.
1928'de mezuniyetini müteakiben paris ve berlin'de staja gönderilen sedat hakkı bey, yurda dönüşünde ernst egli'nin asistanı olarak eski okuluna döner. 1978'deki emekliliğine kadar akademide dersler verir, GSA mimarlık bölüm başkanlığına kadar yükselir, ayrıca 1941-45 arasında eski eserleri koruma encümeni, 1962-1978 arasında anıtlar kurulu üyeliği yapar. başta Sedat Simavi Vakfı Mimarlık ve Kent Planlaması Ödülü (1982), Kültür ve Turizm Bakanlığı Büyük Sanat Ödülü (1983) ve Ağa Han Mimarlık Ödülü (1986) olmak üzere yurtiçi ve yurtdışına pek çok ödüle layık görülür.
1988'de vefat eden Sedat Hakkı Eldem, birçok mimar gibi eserlerinde yaşıyor. 1930'ların başlarına kadar hüküm süren ve 1. ulusal mimarlık akımı dediğimiz, neoklasik Osmanlı elementlerinin (mermer cepheler, kemerli kapı ve pencere düzenleri, kalem işi ve çini dekorasyonu, kubbeler vs) sık kullanıldığı ekolle 1930'larda yabancı mimarlar eliyle yayılan işlevsel mimarinin bir miksajı olan 2. Ulusal Mimarlık Akımı'nda değerlendirilebilecek (tabii uzmanlarına sormak lazım o akımdan mı sayılıyordu) eserler vermiştir. İstanbul'da taşlık şark kahvesi, iü fen edebiyat fakültesi, unkapanı'nda ssk binası, sultanahmet'teki eski adliye sarayı, taksim atatürk kitaplığı, fındıklı'daki akbank binası, ankara'da fen fakültesi, başbakanlık eski bina, yalova'da termal otel ve atatürk evi başlıca eserleri arasında olan mimarın konut projeleri de var ki, vaniköy'deki kıraç yalısı, beylerbeyi'nde münevver ayaşlı yalısı, rahmi koç için yaptığı tarabya'daki çin konsolosluğu herhalde en çok bilinenleri. Bütün bunların yanında mimar, okulunun barındığı ve 1948'de tamamen yanan fındıklı sarayları'nın restorasyon projesine de imza atmıştır (yine de talebesi aydın boysan çok başarılı bulmazdı bu restorasyonu, nedendir bilmem).