1. kendi içinde birinci dönem ve ikinci dönem olmak üzere ikiye ayrılır. birinci dönemde türk edebiyatının çoğu alanında ilkler yaşanırken halk için sanat anlayışından hareketle ortaya ürünler konmuştur. ikinci döneminde ise sultan abdulhamit'in yönetim üzerindeki etkisinin kuvvetlenmesi üzerine her alana yayılan baskı, sanat ve edebiyata da sirayet etmiş, bu sebeple sanatçılar biraz daha içe kapanarak sosyal konulardan uzaklaşıp sanat için sanat görüşü paralelinde eserler vermeye başlamışlardır. çok fazla detaya inmeden bu iki dönem arasındaki farklara kısaca değinmek gerekirse:

    birinci dönem şiirinde şekil olarak eskiye bağlılık devam ederken içerik yönünden zenginleşmiş, ikinci dönemde ise şekil konusunda da eski kalıplar tamamen terk edilmeye başlanıp yeni şekil denemeleri yapılmıştır.

    birinci dönemde nesir ön plana çıkarken ikinci dönemde nazım ön plana çıkmıştır.

    birinci dönemde hürriyet kavramı çok fazla dillendirilirken ikinci dönemde hissedilen siyasi baskılar içeriği çiçeğe böceğe, aşka doğru yönlendirmiştir.

    birinci dönemde görülen dilin sadeliği ikinci dönem içinde ilerledikçe yerini daha kapalı ve ağır bir havaya bırakır.

    birinci dönemde yoğun olarak görülen klasizm ve romantizm etkisi, ikinci dönemde romantizm devam etse de yerini daha çok realizm ve natüralizme bırakmıştır demek yanlış olmaz.

    birinci dönemde sahnelenmek için üretilen tiyatro eserleri ikinci dönemde yerini oynanmak için üretilenlere bırakmıştır.

    birinci dönemdeki toplumu bilinçlendirme amaçlı yazılan makalelerin yerini ikinci dönemde daha çok edebi makaleler almıştır.

    bu ve buna benzer yığınla farklılıktan söz edilebilir.
    #258855 iskiski | 4 yıl önce
    0edebiyat terimi