bir dönem orta doğu bölgesinin yunanca ile birlikte lingua latina'sı olmuş olan dil. günümüzde de bu dilden türemiş ve konuşulan diller olmakla birlikte, süryani ortodoks kilisesi'nin resmi dilidir.
bu dili yahudiler de uzun süre kullanmışlardır. hatta halk devlet işlerini anlamasın diye yahuda krallığı'nın resmi dili aramice olmuştur (benzer bir işi i. pyotr'da rusya'nın resmi dilini fransızca yaparak yapmıştır. sonra rusya'nın entelektüelleri ve aristokratları aleksandr puşkin, nikolay vasilyeviç gogol, fyodor mihayloviç dostoyevski gibi adamlar çıkana kadar rusça konuşmaktan ve rusça yazmaktan çekinir olmuşlardır "avam görünmeyelim" diye.).
babil sürgünü ile birlikte yahudiler, çevrelerindekiyle anlaşabilmek için günlük hayata mecburen bu dili kullanmışlardır. bu sebeple ibranice sadece ibadet dili haline gelmiştir.
roma hegemonyası sırasında milliyetçi yahudiler tekrar ibranice'yi günlük dil yapmaya çalışsalar da pek başarılı olamamışlardır. daha sonra aradan yüzyıllar geçince siyonizm hareketiyle yahudiler tekrar ibranice konuşmaya başlamışlardır.
dönemindeki yahudiler gibi, mesih isa da aramice konuşmuştur ki zaten incil metinlerinde de bolca aramice sözcük vardır. hatta havarilerin isimleri bile incil metinlerinde aramice olarak geçer. yani "thomas" ismi ingilizce değil, esasında aramice'dir.*