1. neoliberal yol izleyen Ivan Duque hükümetinin vergi reformu yasa tasarısını kabulüne, 28 nisan 2021'de halk grev ve protestolar ile karşılık vermişti. Çıkan olaylar sonucu hükümet yasa tasarısını durdurup geri çektiyse de haklarının peşine düşen sendikalar öncülüğünde ki gruplar ve Kolombiya Emekçileri Federasyonu, halkı şiddet ile sokağa davet edince 5 mayıs 2021'de halk sokağa indi.
    bu noktadan itibaren gözünü karartan hükümet asker ve polise vur yetkisi verdi. vur emrinden sonra çıkan ilk olaylarda 200 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor.
    Bazı yayın organları (kaynaksız) ; ordu ve güvenlik güçlerinin, siyasal olarak karşıt görüşlü ya da mevcut hükümete oy vermeyen insanların da şiddete maruz bırakıldığı, öldürüldüğü yönünde haberler yaptı.

    ivan duque hükümetinin kolombiya'da uyuşturucu kaçakçılığı ve paramiliter gruplarla ilişkisi olduğu biliniyor.
    vergi reformu ya da sürdürülebilir dayanışma yasasını, pandemiden etkilenen devlet kasasına katkı sağlamak adına parlementoya sunduğunu biliyoruz. Bu tasarıda devlete bağlı tüm hastanelerin özelleştirilmesi de mevcut. yasanın temel prensibi, halktan toplanacak paralarla katma değer vergisinin yükseltilmesi ve vergi tabanının genişletilmesi amaçlanıyordu.

    tabii ki halk sadece bu sebepten sokaklara inip haklarımızı istiyoruz demedi.

    öncesinde yapılan barış antlaşmalarının yerine getirilmemesi, silah bırakan gerillaların öldürülmesi, pandemi esnasında aşılamanın neredeyse yapılmamasından dolayı 75bin'e yakın vatandaşın ölmesi, pandemi de artan yoksulluk ve işsizlik oranı sonucu bir de vergi reformu bardağı taşıran etkenlerdir. Mart ayında gündeme gelen ulusal grev, vergi reformu girişimi ile alev alıp daha büyük protestolara ve ordu ile halkın karşı karşıya gelmesine neden olmuştur.

    halkın aralarından seçtikleri sözcülerin, şartların sağlanması durumunda anlaşmaya hazır olduğu biliniyor.
    anlaşma gereği ; Kentlerin militarizasyonuna son verilmeli, polis gücünün dağılması, eylem ve protestoların anayasal destekle garanti altına alınması, ordu ve polis örgütlerinde halka saldıran ve vatandaş öldürenlerin yargılanıp ceza alması isteniyor.
    ek olarak ;
    kitlesel aşılama yapılması ve hastahanelerin özelleştirilmesinin durdurulması, cinsiyet ayrımına son verilmesi, illegal üretilen mahsüllerin yok edilmemesine ya da üretilme yasağının kaldırılmasına karar verilmesi, reşit vatandaşların devletten destek olarak asgari ücret alabilmesi, her türlü tarım alanında egemenlik ve güvenlik sağlanması diğer istekler arasında.

    bu istekler olmadığı takdirde eylemlerin süreceği belirtiliyor. Ordu ve polisin halkı katletmesine karşı halk yine sokakları terketmiyor.
    #256673 sekk | 4 yıl önce
    0olay