-
2021 - warner bros. yapımı "şey"
bu filmle ilgili düşüncelerimi, net ve katıksız bir şekilde ifade etmem gerekirse (uyarı: çok pis sövgü var) :
-- spoiler --
yarrrrrrrrrrrak gibi bir şey yapmışlar ama o bile olmamış. buna yarrak gibi demek, şekli şemali düzgün yaraklara hakaret olur. o derece boktan, o derece kötü, o derece hayal kırıklığı!
-- spoiler --
efem, bilen bilir. benim mortal kombat ile olan gönül bağım şu şekilde ifade edilebilir: oyunun yaratıcısı ed boon bu oyunu ne kadar sevebilirse, ben de o kadar seviyorum.
mortal kombat filminin 2021'de geleceği haberini ilk okuduğumda, dünyanın en mutlu adamına dönüştüm desem yeridir. 2020'deki animasyon bile benim gibi uslanmaz bir müptela için muazzam güzellikteyken, warner bros. film ile gönlümü bir daha fethedecek zannediyordum.
mortal kombat/#244148 no'lu girdiyi filmin fragmanı çıktığında yazmıştım. fragman üzerinden yaşadığım coşku ne kadar yüksekse, filmi izlerken yaşadığım hayal kırıklığı ve tiksinti de o kadar büyük.
adım adım yorumlamak gerekirse;
oyuncular: hanzo hashashi / scorpion'ı canlandıran hiroyuki sanada, sonya blade'i canlandıran jessica mcnamee, jackson bringgs'i canlandıran mehcad brooks ve kano'yu canlandıran josh lawson, kung lao'yu canlandıran max huang oyuncu seçimi bakımından gayet güzel oturmuş; ancak diğer karakterler için aynı şeyi söylemek imkansız. hele ki raiden olarak seçilen tadanobu asano tam bir kepazelik, tam bir rezillik.
nerede christopher lambert'ın can verdiği raiden, nerede bu saçma oyuncu seçimi...
kostümler: eh işte... karakterlerin kıyafetleri genel olarak oyuna ve orijinal tasarımlara sadık kalınarak yapılmış; ancak shang tsung, millena, reiko, reptile gibi karakterlere bakılınca bu konuda da saçmalamalar var. ek olarak sub-zero'nun kıyafetinin abartılı bir zırh şeklinde olması sinirlerime dokundu. hem maskesi absürt şekilde iri hem de kıyafetinin bildiğimiz sub-zero veya mortal kombat ninjası kıyafetleriyle pek bir alakası yok. öte yandan kabal'ın kostümü harikaydı diyebilirim.
mekanlar: boktan. her bakımdan boktan. zaten 96 milyon dolar bütçe ile çekilen bir film olmasından ötürü aynı setleri kullanmak zorunda kalmışlar; ama filmin hepi topu 3-4 mekanda geçiyor olması zaten gözden kaçmıyor ve saçmalık hissini fırlatıyor üzerinize. ek olarak mekanların kurgulanmasında da saçmalıklar mevcut; sonya blade, special forces bünyesindeki biriyken kendine ev alacak/tutacak kadar para biriktiremeyen bir karakter değildir normalde veya raiden'ın tapınağı çölün ortasında yer altında bir tapınak değil; tam tersine dağların arasında gizlenip yükselen devasa bir kuledir.
cgi: hulk çakması goro'yu saymazsanız nispeten iyiydi.
karakterler: cole young denilen saçmalığa hiç girmeyeceğim. senaryonu, klasik "kahramanın yolculuğu" çizgisine sokmak için üretilip senaryoya itelenmiş bir karakter. ne derinliği var ne özelliği. bombok bir karakter, bombok bir hamle. radien zaten şaka gibi. hem cast seçimi olarak hem derinlik hem de dialog olarak boş ve saçma bir karaktere dönüşmüş. dediğim gibi, christopher lambert gibi bir efsaneden sonra beyaz perdede bu kadar saçma bir raiden tiplemesi görmek midemi bulandırdı. sonya, jax ve kano arasındaki hikayeyi farklı yorumlamışlar, bana göre olmamış. liu kang ve kung lao'nun hikayenin ana ekseninden uzaklaştırılması büyük bir hataydı zaten. scorpion, filmin ilk 7-8 dakikasından sonra neredeyse hiç yok ve hikayesi içi boşaltılarak anlatılmış. geri kalan karakterler de aynı şekilde, varlar ama neden varlar? hiç bir karakterin derinliği yok neredeyse. bir de gidip çeşit olsun diye nitara, reiko gibi yan karakterleri eklemişler. hadi nitara'yı bir noktada anlarım ama reiko ne amk? adamın mortal kombat lore'u içinde bile var oluş sebebi belli değil.
senaryo: bu senaryoyu yazanı shao kahn siksin. 30 yıllık bir külliyatı, birikimi, destanı anca bu kadar rezil edebilirlerdi. film mortal kombat turnuvası üzerine olmalı; ama filmde turnuva yok! ciddi ciddi turnuva yok! turnuva neden var, neden bu filmde turnuva yok, önceki turnuvalarda ne oldu, turnuvayı kim düzenliyor, amacı ne, sonucu ne, bunlardan neredeyse hiç bahsedilmiyor. senaryonun bir bel kemiği yok bu yüzden.
hadi desek ki sub-zero vs. scorpion hikayesi üzerinden gitmiş olsalar; filmin ilk sahnelerinden sonra o da yok. arcana diye bir bok uydurmuşlar karakterlerin süper-insan güçlerine yönelik, onda bile saçmalamışlar. kano'nun gözünden lazer atması gözünün biyonik olmasından kaynaklıyken bu filmde adam superman gibi kendi gözünden lazer atıyor. ciddi ciddi mortal kombat'ın orijinal kurgusuna küfretmektir bu benim gözümde. bir de ejderha dövmesi mevzusu var tabi; en az arcana olayı kadar büyük bir saçmalık.
elbette bir de dövüş filmi olmasından ötürü filmin dövüş sahneleri içermesi gerekiyor... tabi bunlara dövüş sahnesi denirse. 1995 yapımı veya 1997 yapımı mortal kombat filmlerinin en büyük özelliği teke tek dövüş sahnelerinin tek planda ve karakterlerin tüm güçlerini ortaya koyacak şekilde gerçekleşmesiydi. bu filmde öyle bir durum yok; hatta dövüş sahnelerinde bir çok falso yaşamış olmalılar ki, sahneler arası geçişlerde göremediğimiz, atlanan noktalar var.
outworld'de geçen sahneler zaten kısıtlı ve tek noktada yaşanıyor. koymasalar bile olurmuş, o derece saçma bir durum.
fatality mevzusu ise ayrı bir boyut. kano'nun reptile fatalitysi ve kung lao'nun nitara fatalitysi cidden güzeldi. belki de filmin tek güzel şeyi bu iki sahneydi.
müzik: şöyle bir efsanenin nostalji olarak bile yer almadığı, müzik namına bir şey bulunmayan bir film açıkçası bu.
son söz: bu filmi yazanın da yönetenin de allah belasını versin!
bunu izlemek yerine gidip 1995 yapımı efsaneyi bir daha izleyin ve dövüş filmi nasıl olur; mortal kombat filmi nasıl olur görün. yetmiyor mu? o zaman üzerine bir de 2011 yapımı mortal kombat legacy'i izleyin. yemin ederim her bölümü 10 dakika olan bu mini-seri bile, şu filmden binlerce kat daha iyi, daha oturaklı, daha doyurucu.
yıllardır böyle hayal kırıklığı yaşamadım yemin ederim.