1. granada üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan çalışmaya göre, hamile kadının kortizol seviyesi ile ilişkisi olan biyoloji şeysi.

    yapılan çalışmada, 108 hamile kadının gebelik öncesinden, gebeliğin 8-10. haftasına kadar olan seviyeleri ölçüldü. deneye katılan hamile kadınlara aynı zamanda bazı psikolojik testler de yapıldı. çalışmada elde edilen sonuçlara göre; daha sonrasında dişi fetüs taşıdığı anlaşılan kadınların, gebelik öncesinde ve gebelik sırasında kortizol seviyelerinin daha yüksek olduğu gözlendi.

    çalışmada yer alan 108 kadının, 46'sı erkek, 62'si ise dişi doğurdu. dişi doğuran kadınlarla, erkek doğuran kadınlar arasında yaş, evlilik durumu, eğitim seviyesi, çalışma durumu, gebelik türü, çocuk sayısı, kürtaj sayısı vs gibi özelliklerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. kortizol seviyelerinde ise anlamlı bir fark gözlendi . ancak çalışma kapsamında yapılan psikolojik testlerle bebeklerin cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmedi.

    bu sonuçlar için makalede yer alan bir olası açıklama, stresin, cinsiyet hormonlarının yoğunluklarını değiştirmede rol oynayan hpa axis 'i aktive etmesi. ancak bu değişlikliğin nasıl gerçekleştiği açık değil. çalışmada baba parametresi hiç yer almadığı için onunla ilgili yorum yapamıyorlar ancak şu çalışmada, yüksek stresin spermdeki y kromozomlarının oranını değiştirebileceğini, y kromozomlarının yaşama şanslarını azaltabileceği ve böylece cinsiyet dağılımlarını etkileyebileceğini belirtilmiş.

    bu konuda daha önce yapılan çalışmalarda, stresli büyük bir olaydan sonra, gebe kalma öncesinde iki ebeveynin de sahip olduğu stres seviyesinin yüksek olması ile erkek/dişi doğumları oranında düşüş olmasının alakalı olduğu gösterildi. ancak bu çalışmaların hepsinde kortizol seviyesiyle ilişki kurulmadı. bazılarında erkek fetüs ölümlerinde artış gözleniyor, bazılarında erkek fetüs kürtajlarında artış gözleniyor. bazlarında stresin erken doğuma sebep olması ve erkek fetüslerin daha geç gelişmesi sebep gösterilmiş. şu makaleleri okumadım ama yine de bırakayım:

    'ndan sonraki dönemde erkek fetüs ölümlerinde artış gözlenmiş.

    Male fetal loss in the U.S. following the terrorist attacks of September 11, 2001
    Exogenous shocks to the human sex ratio: the case of September 11, 2001 in New York City
    Sex ratios in California following the terrorist attacks of September 11, 2001

    'nden sonra yine erkek/dişi doğum oranlarında azalma gözlenmiş:
    Impact of earthquakes on sex ratio at birth: Eastern Marmara earthquakes


    10 gün süren slovenya'daki savaşın ardından erkek/dişi doğum oranında azalma gözlenmiş. erkek fetüs ölümünde ise artış gözlenmemiş.
    Decline in sex ratio at birth after 10-day war in Slovenia: Brief communication

    bunun dışında iran'da gerçekleşen bam depremi sonrasında yine cinsiyet dağılımında değişiklik gözlenmiş.

    girdideki ana kaynak:
    www.cambridge.org/...

    stres-cinsiyet ilişkisiyle alakalı daha basit dille yazılmış yazılar:
    www.futurity.org/...
    www.smh.com.au/...
    edition.cnn.com/...
    neurosciencenews.com/...
    canal.ugr.es/...

    #253138 ben buyum abi ya | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0biyoloji terimi