1. filminde de konusu işlenen, doğum kontrolü sağlayan rahim içi araç.

    iki tipi vardır. biri klasik, polietilen dediğimiz plastik, ucunda ip ve etrafında bakır telli olan t şeklinde bir parça rahim duvarına oturtulur. bu da vücut tarafından yabancı madde olarak algılanır ve spermlerin rahim duvarıyla birleşmesine mani olur.

    ikinci tip ise, Progesteron hormonu içeren spirallerdir, bu da yine koruma sağlar.

    bir kaç dakika içerisinde kolayca yerleştirilebilir. spiral'de baryum sülfat da bulunur bakırın paslanmaması için. sanılanın aksine, spiral ömür boyu koruma sağlamaz. içerdiği bakır ya da hormon seviyesine göre, minimum 5, maksimum 10 sene dayanıklıdır ve her sene rutin olarak kontrol edilmelidir.

    adet döneminin hemen bitiminde rahim ağzı geniş olacağı için bu zaman diliminde takılması önerilir fakat, dönem olmadan da, gebeliği olmayan bireylere takılabilir.

    spiralde bulunan ipler, kolayca çekilip çıkarılmasını sağlar. ayrıca yerinden kaymış ise, yine bu ipler vasıtasıyla kolaylıkla eski haline getirilebilir. spiral çıkarıldığı andan itibaren tekrar gebelik olabilir.

    takıldıktan sonra ateş, baş dönmesi gibi etkiler görüldüğünde, doktora başvurmak gerekir. bunun dışında, ilk 3 ay kanama oranı artabilir ama sonra düzene girecektir, girmediği taktirde yine doktor görmesi icap eder.

    yine sanılanın aksine, spiral, aids gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan kişiyi korumaz. sadece gebeliğe karşı etkilidir. tabi ki bir de tıbben uygun olmadığı durumlarda takılamaz. bakır alerjisi, ya da kalıtsal, doğum esnasında veya sonradan oluşmuş yapısal bozukluklarda, rahme yerleştirilmesi uygun değildir.

    şöyle bir parça.
    #246211 mangetsu | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0araç gereç