eğer etik, temelde ötekinin yaşamı, bütünlüğü ve fikirleri ile beraber sınırlarına saygı duymak olarak kabul edilirse ahlaki gelişimini tamamlayamamış toplumlarda; eğer eğitim, insanlık yararına geliştirilen uygulamalar ile gelecek nesillerle empati kurabilmenin, onlara her daim iyi olan bir emaneti (dünya'yı) bırakabilmenin, 'evrensel iyi'nin sebebi kabul edilirse eğitim seviyesi oldukça düşük toplumlarda ihtiyaç duyulan seçim sistemidir. pekala bana göre.
aysun kayacı'nın "dağdaki çobanla benim oyum eşit, niye?" şeklinde sorduğu sorunun dikkate alınıp, "tamam o halde, sen üç oy kullan o iki, bir başkası on oy kullansın" biçiminde cevaplanmasını içeren sistemdir.
eğitimle büyüyen toplumların gelişmişlikleri, özellikle eğitimde niteliği ön plana alanların ise çağın gereklerini yaratması, tarihe yön vermesi tesadüf müdür? eğer böyle kabul ediliyorsa hiç tartışmaya gerek yok. yine de "nitelikli" eğitimin her daim toplumları geliştirdiği, ahlaki yargıların ve ötekinin yaşamına saygının eğitim durumuyla paralel olduğunda çoğumuz hemfikiriz.
-istisnasız- tüm toplumlara baktığımızda eğitim seviyesi arttıkça verilen oyun odağının apaçık değiştiği gözlemlenebiliyor. ilkokul seviyesi ve altındaki eğitim durumundaki vatandaş kolayca manipüle edilebiliyor, dogmatik sistemlerle yönlendirilebiliyor. ortaöğretim seviyesi yani lise seviyesindeki eğitim durumundaki vatandaş ise ikiye bölünmüş durumda. üniversite mezunlarının büyük kısmı ise bu yönlendirmelerden kendisini koruyabilecek, koruyamasa bile sorgulama ve anlamlandırma yetisini çalıştırabilecek konumda oluyor. kısaca eğitim düzeyi arttıkça idrak etme, sorgulama, çözümleme, mantığa bürüme gibi yetilerin de işlevsellik kazandığı biliniyor. hal böyle olunca plural voting mantıklı gelebilir. zira eğitim ve onun yaratısı olan eğitimli insan, toplumu geliştirebilir. attığı üç fazla oyla buna yön verebilir.
ancak plural voting her ne kadar kulağa ve göze hoş gelse de fırsat ve eğitim eşitliği durumlarında tartışma konusu edilebilecek bir oylama sistemi. ali'nin ahmet'ten daha verimsiz eğitim gördüğü bir ortamda ya da ayşe'yi okula göndermek istemeyen ailesinin varlığı hususlarının yok edildiği bir durumda...
yoksa 5 üniversite bitirmiş çoban da var, hiç üniversite bitirmemiş .. da.