sefaradlar ve mizrahiler ile birlikte yahudi milleti'ni meydana getiren üç ana etnik bölümden biri olan, yahudilerin orta avrupa ve doğu avrupa kolu olarak tanımlanan ulus. aşkenazi yahudileri; 3 milyonu israil'de, 6 milyonu da amerika birleşik devletleri'nde bulunmak üzere dünya genelinde toplam 11 milyondan fazla bir nüfusu teşkil ederler.
aşkenazilerin ana dili, ibranice ile almanca'nın karışımından doğmuş yidiş dilidir. israil devleti'nin orta doğu'da kurulmasına dek ibranice'yi yalnızca dini alanda kullanmışlardır.
aşkenazilerin diğer yahudilerden kopuşu, 1. yüzyılda başlayıp 70 sene süren yahudi-roma savaşı'nı yahudilerin kaybetmesine dayanır. romalıların galibiyeti üzerine orta doğu'da yaşayan yahudiler zorunlu olarak orta ve doğu avrupa'ya göç ettirilmişlerdir. ilk olarak bugünkü almanya-fransa sınırı yakınlarındaki ren nehri bölgesinde yerleşim kuran bu yahudiler, zamanla dini zulümlerden kaçmak gayesiyle avrupa'nın daha doğusuna kaymış; almanya ve polonya'dan rus topraklarına kadar doğu tarafına göç etmişlerdir. doğal olarak neredeyse tamamı aşkenazi bölümüne mensup olan, 8 milyondan fazla yahudi'nin öldürüldüğü 2. dünya savaşı'ndan sonra da avrupa'yı büyük ölçüde terk edip amerika'ya ya da israil'e taşınmışlardır.
iq puanının ölçüt alınması durumunda yeryüzünde bulunan en zeki toplum olan aşkenazi yahudileri, avrupa'ya göçtüklerinden beri her daim bilimde, ticarette ve sanatta; albert einstein'dan karl marx'a, sigmund freud'a kadar, dünyanın önde gelen kişileri hâline gelmişlerdir.