Felsefe ve inanç iç içe geçmiş iki kavramdır. Hint felsefesi deyince de inancı anlamak, kabul etmek gerekir. söz konusu felsefe içerisinde çok katı kurallarla belirlenmiş bir kast sistemi mevcuttur. Kast sistemi içerisinde dört katman mevcuttur ki ilk üç katman din adamları, asiller ve tüccarlardan oluşuyor; yani halk içindeki küçük bir kesimden bahsediyoruz. En alt tabakada yer alan ve en fazla sayıya sahip köylüler ise bir nevi köle grubunda yer alıp ilk üç gruptaki insanlara hizmet için vardırlar. öte dünyada üst tabakalara çıkabilecekleri söylenerek umut içinde yaşar, boyun eğer ve ölürler.
Evet, bu bir felsefe ve bu felsefede adı dahi anılmak istenmeyen lanetli insanlar olarak adlandırılan kast dışı bırakılmış bir grup daha var: dalitler/paryalar. Bu grubun durumu daha da vahim. Mal sahibi olamaz, ticaret yapamaz, kast içindeki insanların yanında duramaz hatta yolda yürüyemez… böyle olunca da dalitlerin aghorilere dönüştüğü konusunda bir tez sunabilir miyiz? Bence evet, e kim bu aghoriler? Yersiz ve yurtsuz ganj nehrine bırakılan cesetleri toplayıp yiyen –dışkıları da dahil- bir kabile veya kast dışı bırakılmış bir insan topluluğu.
Sistem üzerinde indira gandi 1970’lerde başlayan bir değişiklik paketini hayata geçirdi, o günden bugüne durumda ilerlemeler olsa da en az dört bin yıllık bir geleneğin yoğun nüfus, eğitimsizlik ve geniş coğrafya faktörlerini göz önünde bulundurarak bir çırpıda ortadan kalkmayacağını tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek.
aslında üzerinde konuşulması ve yazılması gereken çok şey var ama öncelikli olarak hint felsefesi deyince aklımıza yogadan fazlasının gelmesi lazım. Hepsini toplu düşününce yoga, Din adamlarının zaman bolluğundan ürettikleri bir zırvalık olduğu sonucuna çıkabiliriz. O refah seviyesini yakalayıp meditasyonu uygulamak için kaç köle çalıştırıldı kim bilir?