Jerry Bromenshenk isimli, montana üniversitesi'nde, biyolojik araştırmalar yapan bir doktor tarafından koku konusunda eğitim alan mucizevi canlılardır.
Bal arıları havada bulunan kokulu molekülleri, trilyonda bir yoğunlukta bile saptayabilmektedir. bu sebeple patlayıcı kimyasalların kokusunun saptanması amacıyla özel olarak eğitilmeleri tasarlanıyor. zira patlayıcının yani mayının üzerine konsa dahi patlatma riskleri olmadığından haliyle çok akıllıca bir seçenek oluyorlar.
bu doktor beyefendi tarafından, patlayıcılarda kullanılan genel patlayıcı olan "dinitrotoluen" maddesini tanıyabilmesi için ödüllendirme yöntemiyle eğitilmeye başlanıyorlar. Tnt olarak bilinen patlayıcının türevi olan DNt ortamda bulunurken, şekerli su ortama konularak ve yayılarak bu iki madde arasında olumlu şartlandırma gerçekleştiriliyor.
mayın gömülmüş bir alana bırakıldıklarında, şekerli su beklentisiyle patlayıcıların üzerinde kümelenmeye başlıyorlar.
arıların işaret ettiği noktalarda %97- %99 arasında mayın çıkıyormuş sevgili dostlar.
ha tam olarak kullanılmaya başlanmamış bu yöntem çünkü, bal arıları ortamda çiçek varsa, iç güdüsel olarak oraya doğru yönleniyorlarmış, ikinci olarak ise ortam çıplak arazi değil de bitki örtüsü olan bir yer ise, arıların bulundukları yeri saptayan "lidar" isimli lazer cihazı bitkileri vs yanlış algılayarak hata verebiliyormuş.
sonuçta minicik hayvancıkları bölgeye salınca gözle görmek zorlaştığı için bu cihazı kullanmak zorundalar.
eminim ki bu muhteşem varlıklardan, yakın gelecekte daha güzel amaçlar için yardım alacağız.