1. 'ün ilk defa 14 eylül 1922'de geldiği ve İzmir'de kaldığı sürece misafir olduğu, Göztepe'deki köşk.

    9 Eylül'de kurtarılan 'e Atatürk ertesi gün, yeterli güvenlik önlemi alınınca girer. İlk etapta kendisi için Karşıyaka'da Alatini Köşkü hazırlanmıştır. Buranın özelliği, yunan kralı Konstantin'in de İzmir'e gelince misafir olmasıdır. Muhtemelen Türk bayrağına basıp geçtiği yer de burası olacak ki, bu eve girişinde Mustafa Kemal'den de Yunan bayrağına basması istenir, ama o asla böyle şeyleri kabul etmez. Daha sonraki sahipleri olan İplikçizadelerin adıyla da anılan, bugün ayakta olmayan köşkün yıkımı sırasında çekilmiş bir fotoğraf için bkz: kentstratejileri.files.wordpress.com/...
    Köşkte Yunan kralının kaldığı dönem, kapıdaki korumaları görülüyor: www.egedesentez.com/...

    , imbatta gelen yosun kokusunun Atatürk'ü çok rahatsız ettiğini ve hemen ertesi gün Atatürk'ün farklı bir ev arayışına girdiğini nakleder. İşgalden hemen önce, Atatürk'ü karşılamak için ailesinin bulunduğu 'dan dönen, dönüşünde birkaç gün Yunan inzibatları tarafından casus suçlamasıyla işkenceye maruz kalan Latife ilk kez bugün davet göndermiş olmalı. Ancak Göztepe'yi nedense pek beğenmeyen Atatürk, 12 Eylül'de 1. Kordon'da bir yalıya taşınır. Bu binanın yangından kurtulup kurtulmadığını bilmiyorum. Belki de Latife Hanım'la ayrıldıktan sonra İzmir' e gelişlerinde kaldığı, sonra kendisine hediye edilen, bugün de müze olarak kullanılan 'tır.

    Tam da ertesi gün büyük İzmir yangını patlak verir. Alevlerin kordon'u tehdit etmesi üzerine güvenlik açısından önerilen diğer ev olan Uşakizade Köşkü tekrar gündeme gelir. Latife Hanım'ın çok titiz bir ev hanımı, kültürlü bir kişilik olduğu, zaten babaannesiyle yalnız oturduğu köşkün ayrı bir bölmesinde kaldıkları için misafirleri de pek rahatsız etmeyecekleri ifade edilir ve Atatürk 13 veya 14 Eylül'de köşke yerleşir. Tarihleri aldığım Kaynakçalı Atatürk Günlüğü'nde 13 Eylül gecesini de Karşıyaka'daki ilk köşkte geçirdiği yazılı, diğer kaynaklarsa 13 Eylül'ü taşınma tarihi olarak almış.

    Kaynak: -Utkan Kocatürk
    - İpek Çalışlar
    #235013 bir gocmen | 4 yıl önce
    0tarihi eser