www.coursera.org/... adresinde 2020 yılı için küresel yetenek indeks raporunu açıkamış eğitim kurumu.
Yukarıdaki bağlantıda özeti var, raporda biraz daha detay sunulmuş.
Şunu söyleyebilirim: - Üniversiteler coursera, udemy gibi kurumlar ile işbirliği yapmak veya kendi eğitim içeriklerini çevrim içi olarak paylaşmak zorundalar. - Teknoloji geliştikçe uzmanlık alanlarının sayısı da artıyor. Eskiden "elektronik mühendisi", "bilgisayar mühendisi" gibi kavramlar varken günümüzde bu ikisinin ortasında bir yerlerde olan mühendislik disiplinlerine ihtiyaç duyuluyor ve bunların eğitimi üniversitlerin müfredatlarında yer almıyor. - Kaçınılmaz bir şekilde üniversite eğitimi değişiyor. Devletlerin, resmi kurumların ve işverenlerin "diploma herşeydir" takıntısı bir süre daha devam edecektir. Ama bu değişimin önünde kimse duramaz. İnsanların diplomasına değil, yaratıcılığının ve bilgiye ulaşma yeteneğinin ön plana çıkacağı bir gelecek yaklaşıyor.
Peki bu ne demek? Kariyer planlamasını kendi yapanlar açısından: - yüksek lisans yapmaya çalışanların emekleri ellerinde patlayabilir - "yavrum okusun, iyi bir eğitim alsın, özel okullara gitsin" diye kendini yırtan ailelerin yatırımları boşa çıkabilir. Çocuklarınızın beynini bik bik edip yemeyin. Dünya eskiden bildiğimiz dünya değil. - İhtiyaçları görüp kendi uzmanlık alanınızı, hatta kendi mühendislik dalınızı bile yaratabilir, bunun eğitimini de verip bu işten de para kazanabilirsiniz.
Eğitim kurumları açısından: - Çevrim içi eğitime, kariyer danışmanlığına odaklanılmalı. Sınıf eğitimleri bitiyor. Uyum sağlayamayan kurumlar batar.
Peki ya mevcut üniversitelerin durumu? Ülkemiz için bir şey diyemesem de çevrim içi eğitimin yaygınlaşması üniversiteler için bir fırsat. Öğrenci yükünden kurtulup bilimsel çalışmalara daha fazla odaklanma imkanı sağlayabilir. Belki bizde de "hacım yüksek kassam, askerliği de sallarız belki bedelli çıkar. E mayış da iyi, bölümün döneri de var takılayım öyle" diyen akademisyen tayfası elenir, gerçekten bilim için çalışan inanlar kalır.
Dünya ilginç yıllara doğru gidiyor. Rapor onu gösteriyor. Maalesef ülkemiz çok gerilerde. Rapor onu da gösteriyor.