İlk olarak 1891 yılında Rus kimyager A. P. Dianin tarafından sentezlenmiş. BPA (C15H16O2 ) dünya çapında en fazla kullanılan endüstriyel kimyasallardan biri.
Kemirgenler için yapay östrojen olarak tasarlanmış, ancak yapısal analoğu dietilstilbesterolün (DES) daha etkili bir molekül olduğu belirlenince kullanılmasından vazgeçilmiş.
BPA daha sonra çapraz bağlayıcı özelliği nedeniyle polikarbonat plastikler ve yapıştırıcı kimyasal reçinelerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmış. Yapılan analizlerde havada, toprakta, suda ve insan vücudunda -insan serumunda, sütte, tükürükte ve idrarda nanomolar derişimlerde- BPA bulunmuş. Aynı zamanda amniyotik sıvıda anne kanında olduğundan beş kat daha yüksek derişimde ölçülmüş. yani hamile bir kadın bir şekilde BPA'ya maruz kalıyorsa amniyotik sıvı yoluyla , emzirirken sütü yoluyla bebeğine geçiyor.
Plastik ürünler bardak, şişe, damacana, biberon, mutfak araçları, ambalajlama ile hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Polikarbonat plastiklerin monomer kısmı olan ve gıdalara karışan Bisfenol (BPA),üzerinde yoğun çalışılan bir endokrin bozucudur. BPA çok zayıf östrojeniktir ve özellikle gelişimsel dönemde maruziyetin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı ileri sürülmektedir.
Önceden biberonların yapısında bulunan bu bileşik pek çok ülkede yasaklanmıştır. (bkz: bpa free) cam biberon en sağlıklısı bu durumda, eğer biberon kullanılacaksa tabii. yerine fincan ya da bardak kullanmak en iyi yol.
pek çok ticari plastik ürünlerde özellikle güneş ışığı veya sıcaklığa maruz kaldığında BPA içermese de östrojenik etkisi olan bileşiklerin ortama geçtiği tespit edilmiştir.
Maruziyet kaynakları başlıca; diş dolguları, konserve gıdalar ve içecekler, polikarbonat su pompalar, yenidoğan bakım ünitelerindeki medikal cihazlar, duş perdeleri, mutfak ve çamaşır deterjanları, ev temizlik ürünleri, sabunlar, losyonlar, şampuanlar, traş kremleri, ojeler, güneş kremleri, kağıt paralar, ev tozu ve alışveriş fişleri olarak sıralanmaktadır. sözün özü kaçış yok..