evrende, görebildiğimiz maddenin olmadığı boşluklar için kullanılan terim.
evren açısından düşündüğümüzde, vakum dediğimiz ortam ne kadar boş? örneğin bir şişedeki suyu boşalttığımızda onu "boş şişe" olarak tarif etsek de, şişenin gerçekte boş olmadığını biliyoruz. zira şişede sudan boşalan yeri hava, yani gazmolekülleri dolduruyor. üstelik bu gaz moleküllerinin yoğunluğu milyar çarpı milyarlarca gibi büyük sayılarla ifade edilecek kadar yüksek. laboratuvar ortamında bu gaz moleküllerini şişeden alabilirsek bir çeşit vakum ortamı oluşturmuş oluruz, ama bu boşluk uzay boşluğu kadar boş olamaz. metreküpte birkaç milyar molekül yine şişede kalır.
uzaya çıktığımızda ise durum değişir. gezegenler arası uzayda parçacık sayısı metreküpte birkaç milyona düşer. galaksiler arası ortama çıktığımızda ise gerçekten boşluk dediğimiz kavrama oldukça yaklaşırız. burada sayı artık ortalama olarak metreküpte 1 parçacığa kadar düşer. bu nedenledir ki uzayda ses dalgası gibi mekanik dalgalar yayılamazken ışık gibi elektromanyetik dalgalar uzun mesafeler boyunca seyahat edebilir. yine aynı nedenle uzayın bir sıcaklığı yoktur.
ancak her ne kadar uzay genel olarak bir vakum ortamı olsa da, anlık olarak ortaya çıkıp kaybolan çok sayıda sanal parçacık bulunur. (bkz: kuantum köpüğü)