1. İspanya'nın endülüs bölgesinin merkezi ve en büyük şehridir.
    Guadalquivir nehri'nin yanına kurulmuştur. Mistik Tarihinde herkül tarafından kurulduğuna inanılan şehrin bilinen tarihi, M.Ö 2.yy'da bir roma şehri olmasıyla başlar.

    o zamanki ismi Hispalis olan şehrin 5. yüzyıl başlarında Vandallar tarafından fethedilmesiyle Vandallarının krallığının başkenti olur ve yeni bir dönem başlar.

    5. ve 6. yüzyıllarda Süevler ve Vizigotların yönetimine geçerler. 711 yılında Mağrip Müslüman orduları tarafından işgal edilen şehrin ismi, bu sefer İşbiliye olarak değiştirilir.
    Sevilla, 1248'e kadar Müslümanların yönetiminde kalır .

    Mağribi dönemde inşa edilen alcazar sarayını birçok filmde görmüş olabilirsiniz. en meşhuru elbette game of thrones'daki Dorne krallığıdır.
    www.youtube.com/...

    1492 yılında altın çağını yaşamaya başlayan şehir, o dönemde ispanya'nın en büyük darphanesine sahipti. para basıyordu deyimini hem mecaz hem de gerçek anlamında kullanabiliriz yani.

    1649 yılındaki veba salgınında nüfusunun yarısını kaybeden şehir bu dönem itibariyle çöküşe de geçmiştir.

    18.yy'a kadar zorlanan şehir, bu tarihten itibaren yapılan sanayi yatırımlarıyla toparlanmıştır.
    2. dünya savaşına tarafsız kalmalarından ötürü, şehrin tüm tarihi dokusu aynı şekilde kalmıştır.

    Sevilla Katedrali, (Azize Meryem Katedrali olarak da bilinir) bu şehirdedir. bu katedral Dünyanın en büyük katedralidir. Müslüman yönetimi döneminde yapılmış Almohad Cami, 1248 yılında katedrale dönüştürülmüş, 1400’lü yıllarda ise caminin sadece minaresi bırakılarak yıkılmış, Sevilla Katedrali inşa edilmiştir.
    Cami minaresi giralda ismiyle anılan çan kulesine dönüştürülmüştür. 105 metre yüksekliğindedir.

    tr.wikipedia.org/...

    Buraya kadar sabırla okuyan sevgili dostlarım, gelelim biraz da turistik bilgilere.
    Flamenko dansının merkezidir sevilla. turistik çakma dans gösterilerinden uzak, gerçek flamenko okulları bu şehrin dar sokaklarında bulunur. Geceleri okullar sahneye çevrilir ve kötü yemek, güzel şarap ikilisiyle gerçek flamenko başlar.

    ilerleyen saatlerde müşterilerin coşkusunu beğenirlerse, o süreye kadar arkada demlenen hocaların hocası bazı insanlar da sahne almaya başlar. İşte o zamanlar gerçek kültürü görmeye başlarsınız. Bu dansçıları izlemek için sadece coşkulu bir ekiple gitmiş olmanız ve masanızda şarapların ardı ardına kadehlere doluyor olması yeterlidir.

    artık ispanya'nın genelinde yasaklanan boğa güreşlerini de izleyebileceğiniz şehirlerdendir hiç tasvip etmesem de. ille de o atmosferi bir görmek istiyorum derseniz, yetişkin olmamış boğalarla kansız gösteriler yapılmaktadır.
    her yavru boğayla, büyüdüğünde onunla arenaya çıkmayacak matadorlar gösteri yapıyormuş. çünkü boğalar matadorun zayıf bir yönü varsa mutlaka hatırlıyormuş sevgili dostlar.
    tr.wikipedia.org/...

    ispanya'nın birçok bölgesinde aklınızda tutmanız gereken şeylerden olan siesta saatleri sevilla'da özellikle önemli. çünkü sokaklar çok dar ve yatıp uykusunu almaya çalışan ispanyollar sokaktan yüksek sesle konuşarak geçerseniz sinirleniyorlar ve bazen geceden kalanına denk gelirseniz patates vs atabiliyorlar aman dikkat.
    zaten başlamış işe saat 10'da, bu ne rahatlık o da ayrı.

    inanılmaz zeytinyağları tadabileceğiniz şehirde tavsiyem şarap içerek sıcak ekmeğinizi zeytinyağına batırmanız olacaktır.

    istanbul'dan direk uçuş olmayan şehre istanbul'dan malaga'ya, malaga'dan da karayolu ile ulaşabilirsiniz.
    tarihinde çok kısa, sadece 1 ay gibi bir süre ankara sevilla seferi yapılmış olup, tüm bu çileye hiç girmeden bir şekilde bu yolculuğu gerçekleştirmiştim.
    arkadaşlarım arasında hala bir şehir efsanesi olarak muamele görmektedir.

    son olarak her mevsim feci sıcak olduğunu hatırlatmak isterim. bahar ayları güzel bir tercih olacaktır. ingilizce anlayıp ispanyolca cevap veren turistten bıkmış esnafı da aklınızda tutunuz.



    #229174 la campanella | 4 yıl önce
    3şehir