1. ışığı bize kadar ulaşabilenleri kaplayan evren alanı. büyük patlama sonrasını öngören lambda cdm modeline göre, genel göreceliliğin de doğru olduğunu kabul ettiğimizde, lambda ile temsil edildiği üzere karanlık enerji ile sürekli hızlanan bir şekilde genişlediği teorize edilmekte.

    böylece; big bang 13.8 milyar yıl önce gerçekleştiğine (bunu cmb'den biliyoruz) ve evren 67.4 km/saniye/megaparsek* (hubble sabiti) ivmeyle genişlediğine göre ve evrenin düz olduğunu kabul ettiğinizde (büyük ihtimalle düz ya da gözlemlenebilir evren düzeyinde düzlüğünü etkilemeyecek kadar az bir kavisi var) 45,3 milyar ışık yılı çapında bir yarıçapı var yani 91 milyar ışık yılı gibi bir alana tekabül etmekte.
    kaynak

    yani bunun türkçesi şudur:
    "evren 13,8 milyar yaşında olmasına rağmen biz 45.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki şeyleri görebiliyoruz."

    90+ milyar ışık yılı ne demek diye sorarsanız, sanırım en iyi ifade biçimi en az 2 trilyon galaksi içerdiğini söylemek olabilir. 2 trilyon galaksi içeren bir yerde, sırf bizim galaksimizde en az 100 milyar yıldız olduğunu düşündüğünüzde, çok, baya çok, baya baya çok büyük bir alandan bahsettiğimizi anlayabiliriz.

    peki gözlemlenebilir evrenin de dahil olduğu tüm evrenin çapı nedir derseniz, en az 500 katı olduğu yönünde ölçümler mevcut. eğer bunu hacim bazında değerlendirirsek 100 milyondan daha büyük katlardan bahsetmekte olduğumuz düşünülebilir.

    * megaparsek = 3.26 milyon ışık yılı = 3.08 × 10^19 km

    kaynak:
    en.wikipedia.org/...
    www.businessinsider.com/...
    scienceblogs.com/...
    www.space.com/...
    #223974 tone | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0astronomi terimi