1. birinci dünya savaşı sonrası fransız işgal bölgesinde kalan hatay 1921 yılında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde halep'e bağlı otonom bir bölge statüsü kazandı. 1925 yılında ise fransız mandası altındaki suriye'ye bağlandı. türkiye cumhuriyeti bu düzenlemeyi protesto etti. 1935 yılında fransız mandasının bölgeden çekilmesinden sonra kendi içinde özerk bir bölge olan hatay bu dönemde atatürk devrimlerini uygulamaya başladı.
    hatay meselesi milletler cemiyetine taşındı ve başta türkiye cumhuriyeti, fransa ve ingilterenin desteğiyle 2 eylül 1938 tarihinde hatay bağımsızlığını ilan etti. 29 haziran 1939 tarihinde yapılan bir referandumdan sonra hatay parlementosu kendini lağvederek türkiye cumhuriyeti ile birleşme kararı aldı. bu referandum'un fransa tarafından manipüle edildiği ve hızla kutuplaşan dünyada türkiye cumhuriyetinin hitler tarafında yer almasını engellemek adına hatay'ın türkiye cumhuriyetine katılmasına destek olunduğu iddiaları da vardır.
    hatay meselesi atatürk'ün çok önem verdiği bir konu olmakla birlikte ne yazık ki hatay cumhuriyetinin türkiyeye katıldığını görmeye ömrü vefa etmemiştir.
    hatay'ın tek cumhurbaşkanı birleşmeden sonra uzun yıllar bölge millevekili olarak t.c. parlamentosunda yer almıştır. daha sonra ise 1961 anayasasıyla kurulan ve 12 eylül darbesiyle lağvedilen nda tabii üye olarak bulunmuştur. tayfur sökmen'in oğlu murat sökmenoğlu da siyasetin içinde yer almış merkez sağ partilerden aday olarak bir kaç dönem milletvekilliği yapmıştır.
    #215261 laedri | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0ülke