1. rakı ile demlenmenin dört fazı vardır.

    1) hazırlık: hazırlanmadan rakı içilmez. bir gün evvelinden başlanır hazırlanmaya. pilaki yapılır. en güzelinden kavun seçilir. peynirin en meyhanelisinden alınır. balık sipariş edilir sami abiye ki, sami abi telaşlanmadan çeksin en güzelini denizin dibinden. en az dört kişilik bir masa kurulur. sohbet lazımdır rakıya ya; bu sohbete en az dört kişi lazımdır. iki çift de olur. masaya en son buz gelir.

    2)keyif: rakının ilk iki dublesi keyif dönemidir. adabına uygun içilirse, o iki kadeh öyle bir mutlu eder ki adamı; sofrada kahkahalar uçuşur. en dilsiz adam "ruhunda hicranım"ı söyler. balık bu dönemde yenmeye başlanır, pilakinin tadına ilk bu dönemde bakılır.

    3) sorumluluk: değişmekle beraber iki ila dördüncü duble arasındadır. balık bu dönemde biter. evsahibinin tabakları değiştirmesi gerekir. umrunda değildir ama balıklar kokar masada. vatanın kurtulması bu dönemde olur. ciddi konular konuşulur. arada bir espri yapılsa da keyif döneminin kahkahalarına ulaşılamaz. ya da rakı artık beyni işgal ettiğinden kahkahalara bağışıklık gelişir.

    4) hüzün: rakının en tehlikeli dönemidir. genelde dördüncü dubleden sonra başlar. beyin kontrolü tamamen rakıya devretmiştir. masada duran azalmış pilaki, peynir ve kavun bile hüzün doludur. espri de yapılır elbet. ama yapılan esprinin içi bir domuzu bile ağlatacak kadar acı yüklüdür. dertler, sitemler gelir masaya. kaya gibi sert duran gizli duygusallar bu dönemde ağlar. itiraflar havada uçuşur. herkes hüzün fazında ise sorun çıkmaz pek ama masada çiğ birisi varsa. ve bu çiğ geç kalır da hüzün fazına sorumluluk fazında kalırsa en büyük kavgalar bu dönemde edilir. rakının beraber içilmesinin sebebi de budur. yetişemeyen ile ya da hızla gidenle beraber, bu sebeple rakı içilmez.

    rakı paylaşmak içindir. rakı beraber olmak içindir. tadı güzel değildir doğru ama dostlarla içilirse verdiği tad güzeldir.

    hüznü bile.
    #214204 infantilopati | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0içki