İzmir'de bulunan tarihi bir yapı, han. Eskiden Kasap Hızır mahallesi olarak bilinen bölgede, kemeraltı'nda bulunur. fevzipaşa caddesine cephesi bulunmakta, aynı caddeyi kesen sokakta yani selvili han'ın karşısında girişi bulunmaktadır. Doğu cephesinde büyük karaosmanoğlu hanı ile komşudur. Avlulu ve ikinci katı revaklı olan dikdörtgene benzer asimetrik planı olan bir yapıdır.
yapı malzemesi olarak kesme taş, kaba yontu taş ve tuğla kullanılmıştır. içten tonoz olan örtü sistemi dıştan beşik çatıyla tamamlanmış, beşik çatı da alaturka kiremitle örtülmüştür.
güney cephenin doğu ucunda bir çeşme bulunmaktadır. çeşmenin kemer alınlığında damla motifi içerisinde maşallah yazısı, kemerin tepe noktasında ise bir çipo resmi bulunmaktadır. ayna taşı batılılaşma dönemi süsleme motifleri kabartma olarak değerlendirilir ve kitabesi olmayan bu çeşmenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. *
yapının kitabesi bulunmamakta ve m. aktepe izmir vakıflar müdürlüğü 2. vakfiye defterinin 147-148. sayfalarında bilinen bilgiler ışığında 1784 yılında mirkelamoğulları isimli bir ailenin izmir'de yaşadığı bilinmekte ve bilgiler bununla sınırlıdır. yine de çeşme üzerindeki motifler fikir verebildiğinden 1784 yılına ait bir yapı olduğu kabul edilebilir.
bu konuda, w.müller-wiener yapının 18. yüzyıldan olduğunu; ruhçan arık türk mimarisinin gelişimi ve mimar sinan'da 1784 yılında izmir'de yaşayan mirkelamoğulları'na ait olduğunun sanıldığını, hakkı gültekin ise sadece osmanlı devletine ait olduğunu belirtmekle yetinir. daha detaylı bilgi ve benzer örnekler için (bkz: izmir hanları) başlığına ve kitabına bakılabilir. ayrıca (bkz: bozkurt ersoy)