sosyoloji ve psikoloji biliminin kesişme kümesinde yer alan (bkz: sosyal psikoloji) nin kavramlarından bir diğeri.
çok seviyorum bu kavramı. bir yandan birey olarak dünyadaki konumumuzun küçüklüğünü ifade ederken diğer yandan hayatımıza etki eden ve edebilecek şeylerin büyüklüğünü, insan olarak kırılganlığımızı ve “şey”lerin domino etkisi yaratarak benliğimiz oluşturan gücünü ifade ediyor. bu kavram, bireyin benliğinin oluşması ve davranışlarının şekillenmesi sürecinde etkisi/katkısı olan diğer her "şey"i kastediyor.
kendinize dair hatırladığınız ilk şey, yaşadığınız travmatik bir olay, çocukken oynadığınız oyunlar, yediğiniz ilk dayak, ilk aşık oluşunuz ya da reddedilişiniz, anne ve babanınızın özgürlüğünüz için açtığı alan, ilk kez sahip olduğunuz evcil hayvan, tanıdığınız tüm kişiler, okuduğunuz tüm kitaplar, yolda karşılaştığınız diğerleri...
tüm bunlar benliğimizi oluşturuyor. üzerinden seneler geçmesine belki çoktan unuttuğumuzu düşündüğümüz her şeyin bugünkü davranışlarımızla/duygularımızla bir yerden bir şekilde ilişkisi var. anda gerçekleşen ve artık telafisi olmayacak şeylerin etkileri bugün halen etkileri devam edebiliyor. yaşanılan her şey çözümlenmesi ya da üzerinde yükselinmesi gereken bir şeye dönüşebiliyor. insan olmak çok ilginç gerçekten.