1. italyan ekonomist vilfredo pareto, 19. yüzyıl ingiltere’sinin servet ve gelir dağılımını incelerken, servetin büyük bir bölümünün, nüfusun küçük bir kesiminin elinde olduğunu fark eder. ancak bundan emin olamaz ve aynı araştırmayı kendi ülkesi için de yapar ve aynı sonuçlara ulaşır.

    buradan hareketle, insanlar ile sahip oldukları gelir ve servet oranları arasında, dengesiz ancak istikrarlı bir matematiksel ilişkinin olduğunu ve dengesizliğin başka dönemler veya ülkelerde de şaşmaz bir kesinlikle defalarca tekrarlandığını tespit eder.

    pareto prensibi, ilk olarak ekonomi alanında ortaya çıksa da yaşamımızın birçok alanında da kullanılabileceği görülmüştür. bu kurama göre hayatımızdaki sonuçların %80'inin o işi yapmak için sarfettiğimiz çabanın %20'sinden kaynaklanır.

    pareto prensibi size bilinçli bir seçim yaparak, daha az çaba ile daha çok işi, verimli bir şekilde yapma fırsatı verir. bundan dolayı da şirket politikalarının hazırlanmasından, kişisel gelişime kadar birçok alanda karşımıza çıkar.

    hepimiz şirket sahibi olmadığımıza göre günlük hayatımızda kişisel gelişimimizde nasıl kullanabiliriz diye düşünecek olursak örneğin;

    -diyelim ki bir alanda uzmanlaşmak istiyorsunuz. çok fazla kaynak var ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. doğru seçimler yaparak kaynakların öne çıkan yüzde 20'sinin üzerinde çalışarak o konunun %80'ini kavrayabilirsiniz.

    -kısıtlı bir zamanda iş yerinde çözülmesi gereken 10 tane probleminiz var, öncelikli olan kapsayıcı 2 tane problem üzerinde çalışırsanız sorunun yüzde 80'ini çözebilirsiniz. microsoft en fazla raporlanan hataların %20’sini çözerek, çökmelerin %80’inin engellenmesinin mümkün olduğunu belirtmiş mesela.

    -sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz iş için en verimli zamanınızın %20'sini kullanırsanız, o alanda başarı olmamanız için bir neden yok.

    -arkadaşlarla geçirilen zaman konusunda da kullanabiliriz. 10 arkadaşın hepsine zaman ayırıp 10 birimlik ihtiyacımızı karşılamaktansa, 2 arkadaşa ayrılan niteliği yüksek zamanla 8 birimdeki ihtiyacımızı karşılayabiliriz. 2 birim ihtiyaçtan feragat edilerek 8 arkadaşa 'harcanacak' zaman tasarrufunu da kendimize daha fazla yönelerek değerlendirebiliriz.

    tabii 80/20 kuralının değişken olduğunu unutmamak gerek. şartlara göre değişebilir. ancak yapılan işin zamanımızı katma değeri yüksek, yaratıcı ve kaliteli işler için harcamanın önemini hatırlatması açısından önemli bir prensip. kullanmakta fayda var.
    #205969 ruhum desen | 4 yıl önce
    0ekonomi terimi