1. 'nın uktesidir. ukteyi bıraktın kahveni alıp gel (:

    gelişim psikolojisi temelde kişinin biyolojik yaşı ile davranışlarının doğru orantılı ilerlediği düzlemi incelenmesidir. cenin oluşmasından, insanın toprağa girdiği ana kadar ne gibi gelişim aşamalarıından geçtiğini sistematik olarak inceler ve kişiler için en uygun eğitim programlarını geliştirmeye çalışır.

    öğretmenlerle sıkı ilişkileri bulunan bu bilim dalı öğretmenlere materyal uyarlama çevre düzenlenmesi ve eğitim içeriğinin zengileştirmesi dışında eğitim alan kişinin en doğru şekilde değerlendirilmesi için ölçüm kaynaklarıda geliştirir ve bireyin hedeflenen amaca ulaşıp ulaşmadığının saptanmasınıda sağlar.

    başlangıçta eğitim psikolojisi kişinin gelişimini takip ettiğini söylemiştim şimdi öncelikle gelişimle ilgili temel kavramları biraz açmak gerekir. gelişimle ilgili kavramlar başlıca şu şekildedir.

    büyüme : nicelik olarak dönemsel hızlı yada yavaş olan gelişme
    olgunlaşma : bireyin çevresel katılımı sonucu gelişen pozitif değişimler
    öğrenme : davranışlarda değişikliğin göründüğü olgunlaşma ile desteklenerek gelişimin daha üst seviyeye çıkması.
    hazır bulunuşluk : olgunlaşma ve öğrenme ile kişinin gerçekleştirmesi gereken becerileri gerçekleştirebileceği zihinsel ve hiziksel olgunluğa ulaşması
    gelişim: sürekli ileriye doğru bir süreçtir. kişinin zihinsel bedensel çevresel ve kalıtımsal fakörlere baglı olarak nitel ve nicel değişikler yaşamasıdır.

    gelişimin temel ilkeleride şu şekilde sıralanır :

    Kalıtım-çevre etkileşiminin bir ürünü
    Derece derece ve süreklidir.
    Sıralı, basit ve ilkelden - zor ve karmaşığa
    doğru bir evrim gösterir.
    Motor, bilişsel ve duyuşsal boyutları
    birbirinden soyutlanamaz, etkileşim
    halindedir.
    Birikimli bir süreçtir.. Baştan-ayağa, merkezden-dışa bir yol izler.
    Bütünden özele bir yol izler.
    Bireysel farklılıklar söz konusudur.

    gelişimi etkileyen temel faktörler temelde ikiye ayrılır bunlar çevresel faktörler ve genetik faktörlerdir.

    çevresel faktörlere sosyo ekonomik durum ve fiziksel yaşam koşulları (iklim vs.) örnek verilebilir. genetik faktörlere ise ırk cinsiyet vs örnek verilebilir. genel anlamda gelişimle ve ilgili kavramlarla ilgili bir giriş yaptıktan sonra artık gelişim türlerini biraz inceleyebiliriz.

    gelişim temelde fiziksel gelişim. psiko-sosyal gelişim. cinsel gelişim. bilişsel gelişim. dil gelişim ve ahlak gelişim olarak 6 bölümde incelenir.

    fiziksel gelişim: anne karnından başlayacak kişinin fizyolojik olarak hareket kabiliyetlerinin artması olarak tanımlanabilir.
    psiko-sosyal gelişim: kişinin bulunduğu çevreye uygun ilişkiler kurabilmesi ve sürdürebilmesi şeklinde tanımlanabilir.
    cinsel gelişim: kişinin sahip olduğu cinsel kimliğin getirdiği hormonal ve üreme organlarında meydana gelen değişimlerdir.
    bilişsel gelişim: kişinin anlama hatırlama düşünme ve bilumum zihinsel faliyetlerinde meydana gelendeğişimlerdir.
    dil gelişim: kişinin kendini ifade etmesi için gerekli olarak ses kelime vb temel kavramları kazandığı süreçtir.
    ahlak gelişim :kişinin bulunduğu çevrenin ahlaki değerlerini kazanması ve buna uygun ilişkiler geliştirdiği süreçtir.

    kişinin bu saydığım gelişim süreçlerini desteklemek için bir takım öğrenme metotları geliştirmiştir ancak öğrenme metotları kişilerin kendilerine has özellikleri ve çevresel fakörlerin etkisiyle genel değil kişiye özel uygulanır. yani her metot her kişiye uygulanmaz. bu süreçte kişinin ihtiyaçları ve kişisel özellikleri saptanır ve buna göre bireyselleştirilmiş programlar kullanılır.

    bu programların başlıcaları şunlardır:
    davranışçı öğrenme
    sosyal öğrenme
    humanistik öğrenme

    bu öğrenme yöntemlerini birbirinden ayıran durumlara örnek olarak öğrencinin konumu ve aktivitesi örnek verilebilir. öğrencinin koşullandırılması, öğrencinin yaparak yaşarak öğrenmeye teşvik edilmesi veya akranlarından öğrenmesi gibi farklılıklar yer alır.





    #205251 supportgirl | 4 yıl önce
    0eğitim terimi